Любопитно

Харманлийско училище в програмата „Роботика за България“

15 училищни отборa по роботика ще бъдат създадени в 13 населени места у нас благодарение на програмата „Роботика за България“. Сред тях е и ОУ „Иван Вазов“ Харманли.

Одобрените са избрани след конкурс. Програмата е разработена по идея на дъщерната фирма в България на световен софтуерен лидер и се реализира в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

Ангажираните учители ще получат специализирано онлайн обучение, подкрепа относно правилата на състезанието First Lego League за конструиране и програмиране на лего роботи, оборудване за дейността на един отбор по роботика и възможност за участие във финалното състезание в края на учебната година. В него учениците демонстрират знания и умения в областта на физиката и математиката, алгоритми и алгоритмично мислене, информатиката и информационните технологии, управление и рефлексия.

Роботи

Програмата „Роботика за България“ стартира през 2015 г., а до момента благодарение на нея са обучени близо 150 учители от страната. В програмата са включени над 1000 ученика от 110 отбора в близо 80 училища в 77 села и градове в страната. Участието в отборите по роботика насърчава интереса на учениците към науката и технологиите и им предоставя възможност да работят в екип като истински изследователи.

Миналата учебна година децата от ОУ „Иван Вазов“ в Харманли се класираха на призови места в национални състезания. На състезанието по лего роботика „Робо Сръчко“ в Разград „ITВазовци“ станаха първенци в категорията конструиране. От състезанието „ИТ Знайко“ учениците също получиха награди.

Харманлийското училище е сред финансираните от Министерството на образованието и науката по националната програма „Подкрепа на целодневното обучение на учениците“, припомня Haskovo.info. Сумата се насочва към оборудване на кабинети за занимания по интереси.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button