Регион

Румен Радев: Църквата в Славяново е символ на несломимата вяра на българския дух

„Църквата „Св. Архангел Михаил“ е символ на непокорството на българския дух и несломимата българска вяра“, каза президентът Румен Радев по случай храмовия празник на църквата „Св. Архангел Михаил“ в харманлийското село Славяново.

Държавният глава допълни, че в най-мракобесните времена на робство славяновци са решили да изградят своя храм на вярата – голям като техните мечти и устойчив като тяхната вяра.

По думите на президента преди 170 г. изграждането на толкова голям храм е било недопустимо, затова е разрушаван до основи и съграждан нощем, докато с много упоритост, борбеност и стоицизъм точно на Архангеловден е бил завършен.

Президент

Президентът поздрави Старозагорския митрополит Киприан, Българската православна църква и жителите на село Славяново за упоритостта и усилието, с които работят да бъде реставриран този паметник на българщината, за да може още много поколения да бъдат духовно обединявани около него. „Нека не забравяме, че нашата нация е възкръсвала и след най-тъмното робство, но винаги процесът на възраждане е започвал от вярата. Да следваме примера на предците ни – да пазим вярата си, българщината и да следваме техния пример за достойнство и единение“, призова Румен Радев. Държавният глава дари на храма икона на Св. Архангел Михаил.

Президент

„България ще просперира, когато започнем да уважаваме и да спазваме законите. Моите действия и мотиви са изцяло в правомощията на моята институция. Оценката за професионалните и етични качества на кандидатите и техният избор са изцяло в правомощията на Висшия съдебен съвет. Негова е и отговорността пред обществото“. Това каза президентът по повод отказа му да подпише указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

Президент

На въпрос дали ще сезира Конституционния съд, Радев посочи: „Нека не спекулираме. Не искам да влияя по някакъв начин с прогнозни действия. На ход сега е ВСС“.

Президентът коментира и местните избори като заяви, че не е нормално да има толкова много недействителни бюлетини. И допълни, че ще инициира срещи, на които да бъде обсъдено провеждането на избори в бъдеще и евентуална промяна в организацията. Радев се обяви „за“ въвеждането на машинно гласуване.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Бай Грозю
Бай Грозю
11.11.2019 22:57 22:57

Браво

Back to top button