Регион

Златополец дарява къщата си за инфоцентър в селото

ОбсъжданетоЦентърът да си бъде тука, а съседното Райново да стане квартал на Злато поле – този словесен лозунг издигнаха златополци по време на обществено обсъждане на проект за възстановяване, опазване и устойчиво управление на Защитена местност „Злато поле“.

Дошлите за обсъждането не проявиха никакъв интерес към намеренията за теглене на кредит за реализиране на проекта и дори към самата защитена местност. Основният за тях проблем се оказа, че съгласно разработката информационен и презентационен център ще бъде изграден в сградата на старото кметство в съседното село Райново, което отстои на едва 3 км. “Какво ще ми правят центъра в Райново!? Срамота! Там няма ни пивница, ни магазин, само 20 пенсионери живеят“, негодуваха на висок глас златополци.  Нашето село е в центъра на защитената местност и зона „Злато поле“ и няма значение, че територията му попадала и в землищата и на Райново, Брод и Нова Надежда, бяха аргументите им.

Емил ГеоргиевПрисъстващите на обсъждането стигнаха дори до авангардната идея да направят Злато поле защитено село и преминаващите през него да им плащат такса. С шовинистичните си изявления и закани да започнат събирането на подписка и да обикалят с нея министерства и институции, за да спрат проекта златополци втрещиха експерт-биолога по него и представител на Федерация „Зелени Балкани“ Елена Стоева. Тя упорито се опитваше да им обясни, че основните цели, дейности и мерки по този проект са насочени точно към защитената местност, почистването, възстановяването на биоразнообразието и редките видове птици и растения, а не към информационния център.

Над 130 вида птици гнездят в тази най-голяма естествена влажна зона по поречието на река Марица и нашите усилия ще бъдат насочени към опазване на биологичното разнообразие. Тук зимуват около 1000 птици от световнозастрашеният вид малък корморан и това е една от малкото останали чаплови колонии с над 100 двойки. По проекта ще се изпълняват и мерките, предвидени в Плана за управление на защитена местност „Злато поле“, разработен по задание на Община Димитровград от Федерация „Зелени Балкани“ и одобрен от МОСВ, опита се да обясни на златополци Елена Стоева.

ОбсъжданетоОбщина Димитровград е една от малкото в България, която рискува да тегли кредит и да инвестира собствени средства в подобен екологичен проект и усилията и в тази посока трябва да бъдат подкрепени и адмирирани, призова тя. Но гласът й си остана в пустиня. Златополци хич и не пожелаха да слушат за проекта и атакуваха с обвинения, че бил повече за птиците, отколкото за хората. Значи за нас мерките, пък за Райново- центърът?!, негодуваха на висок глас те.

За да ги подкрепи в обсъждането се включи и лидерът на „Екогласност“ Емил Георгиев, който научил от тях преди обсъждането, че община Димитровград има намерение да премести защитената зона и дошъл да я брани. Тази местност няма как на практика да бъде местена където и да било, опонираха му началникът на отдел „Екология“ Пламен Митков и заместник-кметът Росен Кузев.

Да се опитвате да провалите старта на този мащабен проект и да рискувате да загубите 800 000 лв., които ще бъдат инвестирани във вашето село, заради информационен център за около 50 000 лв. в съседното, би било престъпно, опонира им и експерт-биологът Елена Стоева.

Живко ДечевЦентърът да си е в нашето село, да не е в Райново- затова е войната! Или го правите тука, или тръгваме с подписките нагоре, бе категоричен златополецът и Живко Дечев. Какво ни плашите, че няма да отпуснете пари?! Като толкова няма къде в Злато поле да направите такъв център, да бяхте казали, щях да ви дам моята къща, изрепчи се той. „Никой и с нищо не ви плаши, а проектът е одобрен от ОПОС в този му вид и мърдане няма“, категоричен бе кметът на общината Стефан Димитров. Той прие предизвикателството на Живко Дечев и го призова да дари къщата си на община Димитровград, като пое ангажимент да осигури необходимите за ремонта и превръщането и във втори информационен център за защитена местност „Злато поле“ близо 100 000 лв.

С доброволен труд да напише проект за създаване на такъв туристически център и в Злато поле, се ангажира и Елена Стоева. С това консенсусът бе постигнат, макар и участниците в общественото обсъждане да продължиха с коментарите в негативен план и извън залата, които се простираха от прозренията, че „всеги градеж е грабеж„, през 40-е години на миналия век, когато селото им било център на околните, та до там, че създаването на информационен център по проекта в Райново ще затрие и заличи от картата Злато поле.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
eurodoc
eurodoc
31.07.2010 17:08 17:08

tozi emil georgiev si go pratete vav vidinsko da goni tam patkite. te v seloto ne go puskat, toi popovata kasta tursi. misli si, che i v zlatica ima dalavera. za nisto ne stava toq, drazhte go daleche ot seloto. uspeh vav vsichki iniciativi zhelaq na zlato pole!

Back to top button