Хасково

Наши успели емигранти: Адвокатите изчезват до 15 г., датчаните щяха да са на антидепресанти у нас

Завърнали се в България образовани и успели млади хора от Хасковско се срещнаха този следобед с младежи в Дома на учителя в областния град.

Срещата бе под мотото „Мисията възможна“ и пред гимназистите, повечето от които искат да продължат обучението си в чужбина, своя опит споделиха: Жанета Матанова, Евгения Ангелова, Веселин Филев, Момчил Момчилов, Михаил Василев, Пламен Събев и Филип Филипов.

Сегашният директор на Младежкия център в Хасково Жанета Матанова е завършила ГПЧЕ „Асен Златаров“ английски с немски, дипломирала се е със Славянска филология в ПУ „Паисий Хлиндарски“ и детска педагогика от 0 – 3 г. в Испания, откъдето се връща със семейството си преди година.

Мечтите са едни на 18, 20 и 30 г. Трябва да сме гъвкави спрямо мечтите си и да си даваме шанс да променяме мечтите си. На 4 г. започвам нещо различно. В Испания е чудесно – повече пари се печелят, битовият живот е по-устроен. Близките в България обаче липсват, сподели Матанова.

Тя допълни, че в нейния случай за да се върне е надделяло личното. Нашата Мисия възможна бе да открием пътя назад. Качеството на живота е високо, когато сме с близките си. Сега отново сме заети, реализирани и имаме комфорт, допълни Матанова и подари на публиката есе на Георги Марков, писано през 70-те, посветено на българите в чужбина.

Среща

Депутатът от ГЕРБ Евгения Ангелова е учила в ГПЧЕ „Асен Златаров“, а на 15 г. заминава за САЩ, завършва Международен мениджмънт в Ню Йорк, бизнесадминистрация в Лондон и финанси и маркетинг в Маями. Била е мениджър в строителна фирма в Щатите и в строителния отдел на една от най-големите козметични компании.

Не можем да си позволим да лежим на стари лаври – навсякъде трябва да сме първи. 14 пъти сменях жилище в чужбина. Там ученето е учене, нямаш втори шанс. Работиш и спиш, печелиш страшно много пари, но нямаш време какво да ги правиш. Решихме, че в България ще ни е по-комфортно с близките. Там човек свиква всичко да е подредено и изрядно. Тук не е така, а по-лошото е, че свикваш, а не трябва да е така, трябва да повдигаш въпрос за нередностите.

Въпреки много доброто образование с което се завърнах и опит, осъзнах, че тук трябва да започна от начало, защото фирмите не можеха да ми осигурят заплата, близка до американските, разказа Ангелова.

Среща

Така тя решава да се посвети на обществено полезна дейност в младежката структура на ГЕРБ и уточни, че в Америка доброволчеството е изключително популярно – да правиш нещо за хората. Става председател на МГЕРБ, общински съветник, зам.-председател на общинския съвет и депутат. Работата е интересна и много важна, защото има начин да се случат нещата в България и да предадеш познанията си. Ако нас младите ни няма, бъдещето за България ще е много трудно, допълни Ангелова.

Веселин Филев е завършил Математическата гимназия, той е теоретичен физик, работил в Дъблин и периодично в редица европейски държави.

Липсваше ми да си обществено ангажиран, защото непрекъснато следях само политическата ситуация в България, заяви ученият. Тук работи като финансов математик, а съветът му към младите е – учете математика. Докато е следвал в СУ „Св. Климент Охридски“ е работил 7 неща за да се издържа, сред които хамалин и помощник готвач.

Безработен физик няма. До 15 г. някои професии вече няма да ги има, като тази на адвоката. Работи се активно върху изкуствен интелект, който ще ги замести, защото ще ползва голям обем данни. Ако заминавате изберете Европа, защото е по-лесно да се върнеш. Тук няма какво да изгубиш, а в САЩ – има, посъветва младите физикът.

От следващия месец започва работа в БАН и въпреки че надхвърля 5 пъти критериите за професор, стартовата му заплата е 380 лв. А за да придобия тези си знания и опит съм изхарчил стотици хиляди по проекти в Европа. Има нещо сбъркано в България. Но негативизмът тук е прекалено голям и можеш да го режеш с нож. Той е неоснователен и много ме дразни, каза Филев.

Среща

Момчил Момчилов завършва ГПЧЕ „Асен Златаров“ и на 19 г. заминава да следва Иновации и предприемачество в Дания. Сега е на 24 г. определя датчаните като едни от най-толерантните с добре развита държава и социална система.

Те са едва 5 млн. и са определяни като най-щастливите в Европа. Според мен обаче са най-задоволените. За тях щастието е да си купиш последния модел айфон и да отидеш на почивка в Дубай. За мен щастието е в малките неща, да изядеш един домат, да се видиш с близките си. В северните държави хората са студени и аз трябваше да избирам дали да бъда един от тях или да си запазя българския дух. Ако датчаните трябваше да преодоляват всичко, каквото ни се налага на нас, щяха масово да са на антидепресанти и да скачат от терасите си, каза пред аудиторията хасковлията.

Отидете в чужбина, вземете каквото ви е нужно и се върнете за бъдещето на България. Любовта и вярата в бъдещето ме върнаха. Бъдещето сега е в София и жалко, че не е така в провинцията. В Дания например има държавна политика, която задължава чуждестранните инвеститори да откриват офиси и в провинцията. В България мисията е възможна. Сега съм в IT средите и се занимавам с продажбата на софтуерни услуги, разказа Момчилов.

Михаил Василев е роден тук, започнал училище в Тунис, знае френски и арабски, след което е продължил в България. През 1983 г., когато е 4 клас, семейството заминава за САЩ, разнасял е вестници, стригал трева, завършил е университета в Бостън, служил е във Военновъздушните сили, след което заработва като IT консултант. Тогава мразех България, исках в Африка и Танзания, бях в пълна дисхармония, сподели Василев.

Влиза в школа за млади лидери, където се променя. Бил е директор във фармацевтичен гигант. Светът не е черно-бял, той е сив. Трябва да определиш своето ниво на сиво и микрокомфорт. Ключовете за успеха са лична дисциплина – да знаеш какво искаш и да полагаш ежедневни усилия за да го постигнеш, което изисква постоянна мотивация, бачкане докато ти се разтрепери ръката, колектив – сам човек може да премести клон, но не и голямо дърво. Малките неща са солта на живота, правят ни щастливи. В Хасково липсва среда на сходно мислещи хора. Когато няма значение кой жъне лаврите, тогава няма граници в това което можем да постигнем, заключи Михаил Василев.

Пламен Събев е зет в Хасково, живял, следвал и работил 9 г. в Австралия. Никога не казвайте „завинаги“, „вечно“ и „никога“, оставяйте си вратичка назад. България е прекрасна – не е най-хубавата, но не е и най-лошата. Тук има много неизползвани ресурси, посъветва младите Събев.

По скайп от София се включи Филип Филипов, завършил ГПЧЕ „Асен Златаров“, първият младежки кмет на Хасково, с диплома в Политически науки от Харвард и Бизнесадминистрация в Сингапур. Работи в международна компания, която е разработила търсачка за самолетни билети на световно ниво. Убеждава компанията да разкрие офис в София, който ръководи и вече има 35 служители, а капацитетът е за 80. Той сподели, че едни от най-добрите програмисти в света са българите.

Срещата се организира от „Европа Директно“ – Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
фсе марица
фсе марица
26.06.2016 1:26 1:26

пълен смях… децата на номеклатурчици си правят реклама, дори някои мишки не са събрали смелост и по скайп се показват… претенциите големи, а накрая да продаваш самолетни билети – много жалко – добре че е тъста му със строителната фирма на тоя комплексиран малевски оръфляк!

Веселин Филев
Веселин Филев
02.07.2016 16:23 16:23

@ фсе марица: Де да беше вярно, но преди да се махна от БГ съм работил на седем места като студент :)
Веселин Филев

Back to top button