Почетен гражданин на Димитровград с нова книга

Любопитно

Българската академия на науките и Издателство „Захарий Стоянов“ представят тази вечер в София новата книга „Извори за кръстоносните походи от 1443-1444 година в българските земи“. Подборът, съставителството и редакцията са дело на акад. Васил Гюзелев, почетен гражданин на Димитровград.

В новия труд са представени разнообразни и интересни документи, писма, исторически съчинения, стихотворни творби за събитията, свързани с кръстоносните походи от 1443 -1444 г., възглавявани от полско-унгарския крал Владислав III Ягело и унгарския пълководец Янош Хуниади. По-голямата част от тях за пръв път стават достояние на специалистите, а и на всички, които отдават заслуженото внимание на историческата документалистика. Балканските кръстоносни походи – военни кампании на централно- и западноевропейското рицарство срещу настъпващата в Европа Османска империя и исляма и в защита на християнството на Балканите и на Константинопол – са тясно свързани с българското минало.

Акад. Гюзелев е автор на повече от 70 книги, над 300 студии и статии, над 200 научно-популярни творби, носител е на много престижни награди, припомня Haskovo.info. Емблематичен труд на авторитетния учен са петте му тома събрани съчинения, свързани със средновековното книжовно и историческо наследство на България.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.