Прескачане на огън за здраве и кукери на Сирни заговезни в Хасково

Любопитно

Кукери прогониха злото от хасковското училище „Св. Климент Охридски“ на Сирни заговезни. Обичаят се организира за поредна година от училището.

Днес Българската православна църква отбелязва Неделя Сиропустна (Сирни заговезни), а на вечернята се извършва взаимно опрощение.

Ученици и родители сами изработиха страшните маски и оригинални костюми за прогонване на злите сили. В двора беше запален огън, който децата прескачаха за здраве. От „Климент Охридски“ изпълниха обичая хамкане. Имаше песни и наричания за здраве.

Празник

Директорът Гинка Райчева поиска и даде прошка на всички. Тя пожела най-вече здраве. За първа година Сирни заговезни съвпадна с Баба Марта. Имаше много мартенички и базар за 7-годишната Михаела от Димитровград, която страда от Сарком на Юинг. Дрескодът пък беше бяло и червено.

Дарителската сметка:

Уни кредит Булбанк :
Титуляр : Михаела Венциславова Ангелова
BG 43 UNCR 7000 1523 8515 45

5 коментара

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.