Хасково

Дезинфекцират училищата в Хасково, някои ограничават и достъпа след края на ваканцията

Дезинфекция започна по хасковските училища преди в четвъртък децата да се върнат след грипната ваканция. На места тя е приключила още вчера, другаде започна днес.

Някои от учебните заведения са наели външни фирми за извършване на дезинфекцията, а други са закупили препаранти и третират сами помещенията.

В СУ „Васил Левски“ днес напръскаха с дезинфектант класните стаи, другите помещения и коридорите. От фирмата обясниха, че действието му е за 20 минути като през това време не трябва да влиза никой. Ако в помещението след това обаче влезе заразен човек, трябва да се дезинфекцира отново. Препаратът е на хлорна основа. Тази фирма обслужва десетина училища в Хасково.

Дезинфекция
В СУ „Васил Левски“ дезинфекцира външна фирма

Директорът Милена Михайлова каза, че дезинфекцията от фирмата ще се извършва всеки петък след 17 часа. Третират се всички повърхности, включително и подовете. Сутрин чистачките отделно ще дезинфекцират. Това ще струва на училищния бюджет около 200 лева седмично. В тоалетните са осигурени сапун, хартиени рола и топла вода. На родителите се разчита за мокри кърпички. Няма осигурени маски за учителите и персонала. Михайлова каза, че ще разговаря с РЗИ за маските и ако намери, ще осигури.

Дезинфекция
В Математическата дезинфекцират сами

В ПМГ „Боян Петканчин“ днес също дезинфекцират. Директорът Гергана Петрова заяви пред Haskovo.info, че е купила дезинфектанти, с които служителките й обработват помещенията, поръчани са и още количества, както и маски. Засега дезинфекцията струва на гимназията около 30 лева дневно и ще се извършва в края на всеки учебен ден, а при нужда и сутрин. Петрова ще издаде заповед, с която от утре ще бъде забранен достъпът на външни лица до гимназията. Целта е превенция срещу грипа и заради опасността от коронавируса.

Превантивни мерки срещу разпространението на коронавируса в детските градини са обсъдени на среща, съобщават от общината. В срещата са участвали директорите на детските градини, общински съветници, зам.-кметът Мария Вълчева и началникът на образованието в кметството Йорданка Иванова. Това е втората среща, която се свиква по инициатива на д-р Марио Янакиев с цел опазване на детското и общественото здраве.

Дезинфекция

Директорите са заявили, че във всички детски градини се извършва пълна дезинфекция на занималните, спалните помещения, играчките и спалното бельо, както и на всички помещенията, където децата играят и се хранят, и където работи педагогическият, медицинският и немедицинският персонал. По наредба дезинфекцията се извършва два пъти на ден. В сегашната ситуация тези дейности се правят 3 или 4 пъти дневно. Осигурени са достатъчно количества дезинфектанти.

Дезинфекция

Всички заведения имат дигитални термометри, с които се мери температурата на децата при приемането им в градината сутрин. Селекцията на децата е много важна, за да се избегне разпространение на зараза, затова се призовават и родителите да бъдат много отговорни. Да се съобразят със сложната обстановка и да не водят неизлекувани или болни деца в градините.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

10 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
11.03.2020 12:14 12:14

С тая лозарска пръскачка никъф не го върши. Вижте китайците какво правят. И щом го правят значи белята е голяма. Цистерни с препарати препускат по китайските булеварди. Тук отново имитация с лозарска пръскачка. Къде пръсне къде не.

село
село
11.03.2020 15:03 15:03
Отговор до  Анонимен

Искаме си голямото хоро на площада!!!!

Иван
Иван
11.03.2020 12:27 12:27

Вместо да удължите грипната докато не мине грипа вие ги бутате още повече във вирусите, а уж гледаме здравето на хората.

Анонимен
Анонимен
11.03.2020 12:46 12:46
Отговор до  Иван

Ами ако искате да повторят годината то от ваканции не остана време за учене!!!!
Няма болни няма предпоставки за епидемия и съответно за ваканция!!!Моите деца също са ученици не виждам проблем да ходят на училище!!!!По вашата логика и Вие не трябва да ходите на работа защото ако не в училище то Вие в къщи може да ги заразите!!!!

Анонимен
Анонимен
11.03.2020 23:09 23:09
Отговор до  Анонимен

Работата отива като в Италия. Мислиш ли че ми пука за работното место. Имам дете . Не искам да остане само. Ако си мислиш че ще слугувам на некой тъпак а той да си седи вкъщи много се лъжеш. Мога и с много да живея мога и с една филия хляб. Поне ще съм жив

Аз
Аз
11.03.2020 13:56 13:56

Като се налага няма да ходим на работа и училище, материални щети и обучение се наваксват и компенсират.Държавата ни трябва да следва предупрежденията от Италия. Те се сетиха да вземат строги мерки твърде късно-сега иначе отличната им здравна система е в колапс и положението им е мазало,а са богата държава. Тука ще е мор, щото Пена ходи до Италия и после не й се седи вкъщи под карантина 14дни, апък Драгана не иска да се изтървал учебен материал, а на бай Иван посмъртно не мож му заповяда да се мие и да спре да храчи и секне по улиците и т.н. ….

объркан гражданин
объркан гражданин
11.03.2020 17:38 17:38

Не разбирам логиката на тези мерки. В един театър 200 души са 2 часа в една зала и това е опасно, в едно училище от 500 до 1000 ученици са в една сграда 7 часа и това е безопасно. А има училища, които са на кабинетна система и това означава, че в една стая влизат на ден около 200 души. Нима чиновете ще се почистват всяко междучасие?

Анонимен
Анонимен
11.03.2020 19:04 19:04

Вируса не е опасен за децата!!!А каква е логиката да затварят пазара в Димитровград като е на открито???!!!

Анонимен
Анонимен
11.03.2020 23:11 23:11

То тия дето ги издават и те не ги разбират. В българия всеки работи точно това което НЕ е завършил

Анонимен
Анонимен
12.03.2020 10:02 10:02

Как мерят температурата в градините? Стои медицинската сестра вътре. Детето влиза отвън, където е прекарало поне 5-10 мин и се е климатизирало към външната температура. Сестрата доближава термометъра, отчита, той показва 35 градуса и казва “хайде, влизай” Ефект нулев! Който разбрал-разбрал!

Back to top button