ВажноХасково

Затварят училищата, детските градини, заведенията и търговските обекти до 29 март

Учебните занятия в страната се преустановяват до 29 март. Това става със заповед на здравния министър Кирил Ананиев.

Затварят се още университетите и другите обучителни институции и организации. Преустановяват се и всички извънкласни дейности – занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други. Преустановяват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини.

Спират се всички групови форми на дейност и работа с деца и ученици извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма.

Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките, банковите и застрахователни офиси. На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

Няма да се провеждат всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА-центрове, фитнес зали и други).

Всички работодатели, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност трябва да въведат дистанционна форма на работа на служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите ще организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число: филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не трябва да допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.

Преустановяват се детските и женски консултации, профилактичните прегледи и имунизации, приемът и провеждането на планови операции, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения.

Мерките са във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на коронавируса и обявеното Извънредно положение. Срокът и обхватът на мерките може да бъде променян в зависимост от развитието на епидемичната ситуация в страната.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

4 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button