Любопитно

Хасковски историци с публикации в академичен сборник

Проучвания на двама хасковски историци са публикувани в сборника „Империи и имперско наследство на Балканите“, издание на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Изданието е събрало доклади от провелата се в Пловдив международна научна конференция. Участниците са научни светила от университети и научни институти във Великобритания, Франция, Русия, Полша, Гърция, от БАН и университетски преподаватели от цялата страна.

Главният уредник в Регионалния исторически музей Милен Вълчев представя своето изследване за руската емиграция в Харманлийска околия между двете световни войни. Ролята и мястото на руските бежанци в живота на този край са слабо проучени, отбелязва авторът.

Неговият труд се основава на малко познати документи, съхранявани в Държавна агенция „Архиви“, на материали, публикувани в местни вестници и в периодични издания на руската емиграция. Вълчев поднася интересни факти, свързани с руското военно офицерско училище и смесената гимназия в Харманли, за офицерите-белоемигранти- играчи в харманлийския футболен отбор „Сокол“, за руския лекар, лекувал десетилетия наред жителите на село Елена, за рускинята, учила на четмо и писмо децата в село Долно Съдиево. Тогавашните руски емигранти никога не забравят, че България им е подала ръка в труден момент за тях, обобщава авторът.

Д-р Веселина Узунова участва в сборника с проучването „Съветската политика и човешките права в България в документите на Държавен архив – Хасково (1944-1989)“. Допускането на толкова голям брой жертви, извращения и престъпления срещу човека в този период се дължи както на намесата на Москва във вътрешните работи на страната ни, така и на готовността за безапелационно подчинение на българските комунисти, посочва историчката. Според събраните от нея сведения между 9 септември 1944 г. и 1946 г. 412 души от региона са екезекутирани, арестувани и измъчвани, изпратени в наказателни лагери. За никой от тях няма проведен съдебен процес и издадена присъда. Според запазен документ до 1950 г. 9 800 семейства от Хасковско са изселени. Хасковски окръг е един от най-силно засегнатите от политиката на БКП за принудителни изселвания и интерниране. Темата за жертвите на комунистическия режим в България е все още ненаписана страница от националната ни история, пише д-р Узунова.

Новоизлезлият сборник е отпечатан с подкрепата на Фонд „Научни изследвания“ към Министерството на образованието и науката.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button