Хасково

Как са се справяли с епидемии в Хасково преди век

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.

Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса, показва справка на Регионалния исторически музей, поискана от Haskovo.info.

В своята нова история България на няколко пъти е трябвало да се справя с тежки епидемии. Така е било и през 1927 година, когато из страната е плъзнала инфлуенцата, както тогава са наричали грипа. Обстановката е доста тежка, регистрирани са много смъртни случаи. Например, в рамките на 10 дни в Бургас от грип почиват 18 души. Предприемат се извънредни мерки.

Хасковският вестник „Нова Борба“ от 29 януари 1927 г. съобщава, че прожекциите в двата кинотеатъра са преустановени и санитарните власти са започнали да дезинфекцират салоните. В същото време учениците пък са пуснати в грипна ваканция, която приключва на 31 януари 1927 г. за гимназиалния и прогимназиалния курс. Учениците до 4-ти клас обаче си остават вкъщи още една седмица, макар че болните в Хасково намаляват. Вестникът съобщава и че „Дирекцията на народното здраве ще открие курс, в който учителките от първоначалните училища в селата ще се подготвят за помощници за борба срещу заразните болести“. В друг брой на изданието са описани признаците, по които може да се разпознае грипа, като се подчертава, че той се разпространява през зимните и пролетните месеци.

Инфлуенцата не е единствената зараза, която отнема човешки животи преди десетилетия. „Нова Борба“ например публикува на първа страница бюлетин за заразните болести за период от десет дни. От него се вижда, че доста хора са страдали от коремен тиф и брусница. Статистиката за Хасково е стряскаща, защото в рамките на десетдневката от брусница (морбили) са заболели – 158, оздравели – 244, умрели 26, остават – 330, лошо гърло – заболели – 3, оздравели – 4, умрели – 1″.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button