Регион

Стотици работници на протест в „Язаки“, искат отпуск заради опасността от коронавируса

Стотици работници от първата смяна излязоха на протест тази сутрин пред завод „Язаки“ край пътя Хасково – Димитровград.

Хората настояват да бъдат пуснати в отпуск и предприятието да затвори заради опасността от разпространението на коронавируса. Те казват, че не им били раздадени предпазни средства. Вече не ги пускали в магазините, когато разбирали, че работят в „Язаки“.

„Работим един в друг и ни е страх. От ръководството ни казаха, че всеки си носи отговорност ако се зарази. Искаме поне една седмица да ни пуснат в отпуск“, казват работници.

Сигнали са изпратени до регионалната здравна инспекция и полицията.

Протест

От ръководството на завода заявиха, че има дезинфектанти, които се използват. Те вече са провели разговори с ръководството в Япония. До часове се чака да бъде взето решение, като дотогава заводът не работи.

По-късно протестиращите отказаха да се качат в автобусите, които трябва да ги извозят. Заканват се да не пуснат хората от втората смяна на работа. Близо 3 000 души работят в предприятието.

Представители на Инспекцията по труда и РЗИ вече влязоха на проверка и разговарят с мениджърския екип.

Протест

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

16 коментара

  1. В края на деня пак утре ще се работи.
   Язък на тоя протест, само за разпространение на вируса, и утре ще е същото и отново сме си в същото положение няма оправия няма и да има. Да го затворят за дезинфекция и отделно до др месец щото се правеха на гламави 4 дни. Но няма кой да го направо, да почват да копаят „ямата“

 1. Прави са хората!Първо да ги пуснат в платен отпуск и после в неплатен отпуск.Докато отмине опасността.Или да им раздадат маски и защитно облекло.

 2. И големите магазини като Практис и Технополис и те трябва да излязат на протест тогава, за да се вземат някакеи мерки. Много безотговорна работа и това било извънредно положение. Стотици хора минават от тези магазини мислят ли че една маска може да предпази.

  1. Пейо хората си пазят здравето . Не знам защо всеки обръща всичко в ядене пари и тоалетна хартия .

 3. Никой не ги е вързал да стоят в „Язаки“. Имат право на болничен или отпуска, решението е тяхно. Ако причината беше опасността от коронавирус, нямаше да правят протести и да се бутат един в друг, а щяха да спазват дистанция. Те искат завода да затвори за 2 седмици, а в същото време да им се плати. Уверявам ви, че необходимите мерки в завода са взети!

  1. Иди ти стой там в тази мизерия да раптиш ва , каунь !
   Лани имаше жълтеница пренасяна от мръсотията, болни хора припадаха , та чак тогава ги откарваха с линейки. А от РЗИ се правиха , че са проверили и нямя болни, щот са мишки послушни , като тебе.

 4. Хигиената на тези дето се виждат на снимките целогодишно е нулева, и сто маски да им раздадеш пак няма да ги носят, пари си мислят че им дадат, затова реват отпред, ми да си ходят, никой не ги е вързал в язаки, да се прибират по катуните, да ги видим дали ще имат условия

 5. Каква хигиена при тези мангали, тези си мият ръцете два пъти в годината. Отидете в гетото да видите в какви бърлоги живеят и с какво се хранят. Бог да пази България, че ако се хулни гетото в Република оправяне няма. А що се отнася до Язаки час по скоро да вдигат заплатите и да си наемат качествена работна ръка че BMW и Mercedes ще продължават да се самозапалват.

  1. С една дума експлоатация на труд.по10часа.незнам дали в другите държави където го има същият завод е така.просто се съмнявам

 6. Протестират вътре да са с маски, а отвън – наблъскани един в друг като стадо!!! Малките деца вече разбраха, че трябва да спазват дистанция, а на тези явно трябва един по един да им се обяснява и налива в празните кратуни…..

 7. Ама там не е само до хигиената.в този завод не можеш да работиш като нормален човек.лично аз работих на линията и го знам това.много се бърза.постоянно те блъскат.просто идете и вижте.

 8. Държавата я няма никаде защо още като се обяви извънредно положение в цялата държава тези големи заводи те бяха проверени и да им се забрани да работят без да подсигорят работника

 9. С една дума експлоатация на труд.по10часа.незнам дали в другите държави където го има същият завод е така.просто се съмнявам

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button