Любопитно

Семейството на археолога Димчо Аладжов направи дарение на музея

Поредно дарение получи Регионалниат исторически музей в Хасково. Поводът е 90-годишнината от рождението на именития археолог и почетен гражданин на Хасково Димчо Аладжов (1930 – 2010 г.).

Съпругата на Аладжов Сийка Китанова и дъщеря му Елена Аладжова са дарили почетния знак и грамотата, връчени на тържествената церемония по обявяването му за почетен гражданин през 2002 г.

Музей

В музея ще се съхраняват и материали за събарянето през 1965 г. на турския хамам в Хасково, паметник на културата от национално значение. Тогава хасковски деятели на културата, сред които и първият директор на музея Живка Георгиева, са изпратили до София предложение старинната сграда да бъде запазена и да се преустрои в археологически музей. Гласът им обаче не е чут.

Димчо Аладжов постъпва на работа в музея през 1957 г. и става първият уредник на отдел „Археология“. В продължение на 33 години той проучва и популяризира древната история на хасковския край. До 1961 г. са извършени пълни разкопки и проучвания на средновековната крепост (ІХ-ХІV в.) и некропол (ХІІ-ХІV в.) в Хасково. Това е първата средновековна българска крепост на юг от Балкана, на която са направени научни разкопки. 60-те години на ХХ в. бележат нов етап в археологическите проучвания в окръга – започват разкопките в Минерални бани – средновековната крепост „Св. Дух“, селище и няколко некропола в този район. Следва Тракийското светилище на нимфите и Афродита при село Каснаково през 1970 г.

Музей

Поставя се началото на дългогодишни археологически разкопки в района на днешния Симеоновград – селищна могила и средновековна крепост. Така постепенно се разширяват и задълбочават археологическите изследвания на хасковския край, а фондът на отдела се обогатява непрекъснато с ценни и интересни находки и паметници от праисторията до Средновековието, казва приживе археологът Ирко Петров.
Димчо Аладжов оставя множество монографии, изследвания, доклади на национални и международни конференции, научно-популярни публикации.

В хасковския музей се пазят и съхранения от Аладжов печат на археологическото дружество от 1935 г., колекция снимки от археологически разкопки, служебната му карта на съветник (1974-1976) в тогавашния Градски народен съвет.

Част от материалите са подредени в специален кът за живота и професионалния път на авторитетния археолог, чиито трудове днес се цитират от множество историци.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Янко Митев
Янко Митев
18.03.2020 19:20 19:20

Един достоен обичаш града и хората Човек!

Back to top button