Семейството на археолога Димчо Аладжов направи дарение на музея

Любопитно

Поредно дарение получи Регионалниат исторически музей в Хасково. Поводът е 90-годишнината от рождението на именития археолог и почетен гражданин на Хасково Димчо Аладжов (1930 – 2010 г.).

Съпругата на Аладжов Сийка Китанова и дъщеря му Елена Аладжова са дарили почетния знак и грамотата, връчени на тържествената церемония по обявяването му за почетен гражданин през 2002 г.

Музей

В музея ще се съхраняват и материали за събарянето през 1965 г. на турския хамам в Хасково, паметник на културата от национално значение. Тогава хасковски деятели на културата, сред които и първият директор на музея Живка Георгиева, са изпратили до София предложение старинната сграда да бъде запазена и да се преустрои в археологически музей. Гласът им обаче не е чут.

Димчо Аладжов постъпва на работа в музея през 1957 г. и става първият уредник на отдел „Археология“. В продължение на 33 години той проучва и популяризира древната история на хасковския край. До 1961 г. са извършени пълни разкопки и проучвания на средновековната крепост (ІХ-ХІV в.) и некропол (ХІІ-ХІV в.) в Хасково. Това е първата средновековна българска крепост на юг от Балкана, на която са направени научни разкопки. 60-те години на ХХ в. бележат нов етап в археологическите проучвания в окръга – започват разкопките в Минерални бани – средновековната крепост „Св. Дух“, селище и няколко некропола в този район. Следва Тракийското светилище на нимфите и Афродита при село Каснаково през 1970 г.

Музей

Поставя се началото на дългогодишни археологически разкопки в района на днешния Симеоновград – селищна могила и средновековна крепост. Така постепенно се разширяват и задълбочават археологическите изследвания на хасковския край, а фондът на отдела се обогатява непрекъснато с ценни и интересни находки и паметници от праисторията до Средновековието, казва приживе археологът Ирко Петров.
Димчо Аладжов оставя множество монографии, изследвания, доклади на национални и международни конференции, научно-популярни публикации.

В хасковския музей се пазят и съхранения от Аладжов печат на археологическото дружество от 1935 г., колекция снимки от археологически разкопки, служебната му карта на съветник (1974-1976) в тогавашния Градски народен съвет.

Част от материалите са подредени в специален кът за живота и професионалния път на авторитетния археолог, чиито трудове днес се цитират от множество историци.

Един коментар по “Семейството на археолога Димчо Аладжов направи дарение на музея

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.