Хасково

Завръщащите се от чужбина в Хасково ще са под карантина

Завръщащите се от 16 държави в Хасково подлежат на 14-дневна карантина, съобщават от общината.

Съгласно заповед на здравния министър държавите са: Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Република Корея, Великобритания и Северна Ирландия, Франция, Германия, Нидерландия и Швейцария. От кметството разчитат на гражданското съзнание за спазване на препоръките на здравните власти. Хасковлии могат да подават сигнали за завърнали се от чужбина, които не са се самоизолирали доброволно или не спазват наложената им карантина.

Продължава дезинфекцията на обществени места в града и населените места. Отговорност на собствениците на частни сгради е да предприемат незабавни мерки за дезинфекция на техните имоти. Домоуправителите на жилищните блокове трябва да организират дезинфекция на общите части, входни врати, врати на мазета и тавански помещения, асансьори, перила и всички предмети, до които се докосват хората.

Призовават се хората по селата да пътуват до Хасково само ако е крайно наложително. Не трябва да се събират много хора на едно място. При нужда от помощ да потърсят кмета или наместника за съдействие.

Заповедта на здравния министър е да не се допуска събирането на повече от двама възрастни на открити и закрити обществени места.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

17 коментара

   1. Пиене на първак му е майката. Ограничиха ни да варим свободно ракия, да гледаме хайвани и фитки и ставаме уязвими към пилешки и свински болести и така нататък.

 1. Да слагат табела на вратата ,че хората са под карантина и ако някой излезе съседите да се обаждат на 112.
  Зареждането им с храна и други продукти да става от техни близки , които не са под карантирана през прозореца с вързана торба с въже. Така няма да има директен контакт.

 2. И като добавим, че повечето такива са цигани… направо ми е ясно какво ще стане!
  Защо изобщо ги приемат обратно?!

  1. Идват си деца, студенти в чужбина. Моят син ще си е тук за 10 дни,как да спазва карантина 14? А в града в който е, има 35 случая на вируса, при население колкото София. А в София вече са повече. Това означава ли, че студенти от София не трябва да се връщат?

   1. Вие сериозно ли си мислите, че синът ви си идва за 10 дни. Границите се затварят. Съвсем скоро ще е забранено излизането от вкъщи освен за храна и лекарства. Айде, мислите малко ако имате с какво. И да, ще си стои вкъщи и вие също. Другото е безотговорно и престъпно.

    1. Аз поне ще се съобразя със ситуацията. И точно защото имам с какво, питам, ще спрат ли движението между градовете.?Логиката на разпространение е същата.

     1. Вие може и да има с какво да мислите, но това едва ли се отнася за синът ви.Какви 10 дни при тази ситуация.Не се знае утре дали няма да се затворят границите между държавите вътре в Европа. Тогава какво?А и между градовте полека-лека движението се ограничава…Все пак решението си е ваше.

 3. Кой аджеба ще спре ромите които си идват от чужбина??? Как ще ги спрете да не излизат??? Та те всичките се защитават един на друг. Изобщо не трябва да се пускат в страната… Карантината трябва да я изкарат в специализирани помещения на границата, но в никакъв случей вътре в държавата!!! Само така ще се ограничи вируса да не нахлуе изведнъж и да стане бум…. За сега поне се успява по някакъв начин да се ограничи вируса, но в момента в който пуснат всички да се прибират ще настане същото както в Италия и Китай….

 4. Половината си стоим вкъщи, ама другите ( дебили) ще ни …. майката на всички.

 5. Ако има ваксина, всички без изключение, да бъдат ваксинирани. А то като няма, затова ни призовават да ходим с маски и да не се събираме на куп, на едно място, поне на първо време. А тези които са се завърнали и живеещи по махали и блокове, да им се поставят табели на адресите и да се следят за карантинния срок. Възрастна съм, но си спомням като дете, имаше една болест като „Едра шарка“, и протичаше с усложнения при децата. Тогава на всяка къща от Червения кръст, поставяха логото на червения кръст, залепен на вратата, където имаше заразени деца. Имаше също и забрани, каквито и сега, докато се откри ваксината. Но за всяко нещо се иска време и разбиране.

 6. Парламентски далаверий нищо друго !
  На 29 март ще кажат че всичко е приключил. Хаха

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button