Регион

Димитровград купува още техника за дезинфекция, общини набират доброволци

Община Димитровград ще закупи допълнителна техника за пръскане и дезинфекция, съобщават от кметството.

В същото време продължават да се дезинфекцират всички обществени места. В изпълнение разпоредбите на Националния кризисен щаб от вчера има засилено присъствие на полиция в ромските квартали. Целта е да се спазват ограниченията за зъдължителната карантина и предотвратяване струпването на повече от двама възрастни на едно място, както и ползването на предпазни средства.

Към този момент в община Димитровград има 24 човека под карантина, които са под наблюдение. Препоръката на Общинския кризисен щаб е всички, които се прибират от чужбина и от планинските ни курорти, да спазват изолационните мерки с оглед предотвратяване разпространението на заразата. От общината разчитат хората да подават сигнали за такива случаи на следните телефони: 112, 0391/ 6 33 21 – оперативен дежурен РУ „Полиция“, 0391/ 6 61 61 – оперативен дежурен Община Димитровград.

Отменят се пътуванията на безплатните автобуси до двата гробищни парка, които общината организира всяка събота. Мярката се налага в изпълнение на решението на Националния кризисен щаб да няма струпване на повече от двама възрастни и ще бъде валидна до 29 март. При възникване на промяна в ситуацията срокът може да бъде удължен.

От община Ивайловград обявиха, че започва набирането на доброволци, които да помагат в борбата с разпространението на коронавируса. Доброволците ще са необходими при евентуално затваряне на конкретно населено място, при въвеждането на вечерен час, при дезинфекция на обществени места, мерене на температура при влизане или излизане през ГКПП, информиране на населението, доставка на хранителни продукти и лекарства, оказване на помощ от медицински персонал и др.

Желаещите трябва да са здрави, да не са пътували до рискови държави. Препоръчително е да са с предишен опит и в овладяването на трудни ситуации, като бивши служители на МВР и Министерството на отбраната.

Записването на доброволците става на телефони: +359 3661 6090, + 359 3661 6528, + 359 3661 8154. При сигнали и въпроси относно COVID-19, можете да се обадите и на обявения от община Ивайловград безплатен телефон: 0800 18 430.

Междувременно стана ясно, че заради настъпилата епидемична обстановка в страната се отлага насрочената за април в Ивайловград национална среща „Завръщане към корените“. С домакинство на различни градове през последните години тя събира потомци на бежанци от Беломорска и Одринска Тракия и Мала Азия от цялата страна. В програмата се включват възстановка на исторически събития, преклонение пред паметници, ученически пленер за рисунки „Моето родословно дърво“. Датата на провеждането й ще бъде определена допълнително, уточниха от Тракийското сдружение „Завръщане към корените“.

Още няколко общини обявиха, че набират доброволци основно за снабдяване с храна и лекарства на възрастните хора. В Любимец записват на oba_pr@lyubimets.org или на телефон 03751/8907 от 9 до 16 часа. В Свиленград записват на телефони 0379/ 7 43 65 и 0379/ 7 19 05. Доброволци са обявили, че набират още в Симеоновград и Стамболово.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button