Хасково

Два пъти повече безработни през последната седмица в Хасковско

Близо два пъти са се увеличи регистрираните безработни в бюрата по труда в Хасковска област през последната седмица в сравнение със същия период на миналата година, сочат данните на Регионалната служба по заетостта.

В периода 16 – 23 март новите безработни са 370. Това са хора останали без работа и в кризата с епидемията от коронавирус, както и такива, завърнали се от чужбина. Започналите работа са 113. От началото на март в региона са обявени общо 228 свободни работни места. За същия период на 2019 г. новите безработни са били 181, а работа са започнали 102 души.

Преобладаващо сега новите безработни са от сферите на Преработващата промишленост, Търговията, Ремонт на автомобили, Хотелиерство и ресторантьорство, Туризъм, Култура, спорт и развлечения.

Към 23 март общо безработните в Хасковска област са 6 894. Броят им е с 242 повече в сравнение с 23 февруари, когато са били 6 652.

Междувременно читатели на Haskovo.info сигнализираха за опашка тази сутрин в Бюрото по труда в Хасково. Според хората това не е нормално в условията на епидемия, когато е забранено струпването на хора. От службата заявиха пред Haskovo.info, че вътре хората се допускат по един. Останалите чакат отвън, като има указания да са през 2 метра и при възможност да са с маски и ръкавици. Помещенията се дезинфекцират по 3 – 4 пъти дневно. Повече хора имало и заради прехвърлянето на част от работата на НОИ, който вече работи с гражданите само онлайн.

„Държавата заделя 4.5 млрд. лв. за подкрепа на икономиката в кризата, създала се заради пандемията от коронавирус. Това обяви на извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов. Правителството отделя половин милиард лева за увеличените разходи на Министерствата на здравеопазването, на отбраната и на вътрешните работи.

Капитализира се Българската банка за развитие – с 500 млрд. лв. се гарантират заемите на фирмите. 200 млн. пък ще бъдат дадени за безлихвени потребителски кредити на лица в неплатен отпуск. 60% от техните заплати ще покрие държавата, а останалите 40 – работодателите. Утре на заседанието на Министерския съвет ще се гласуват 50 млн. лв. за великденски надбавки за най-нуждаещите се пенсионери.

Борисов обяви, че плащането на данъците се отлага до 30 юни.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

ИЗПРАТИ НОВИНА

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Петя
Петя
24.03.2020 17:30 17:30

И сега какво ще ядат тези хора, как ще си плащат сметките , как ще изкарат месеца ?

Бойко Борисов
Бойко Борисов
24.03.2020 17:31 17:31
Отговор до  Петя

Ще ми ядат Хуя ! ГЕРБ ПОБЕДА !

Иво Тренчев
Иво Тренчев
24.03.2020 23:42 23:42

Вярвайте още на глупостите на Бийко и ша му ядете папура накрая. Скоро ще започнат кражбите и убийствата глада е по силен от тока

Анонимен
Анонимен
25.03.2020 10:10 10:10

На Благовещение

КАРАНТИНАТА
в София и в Париж

„Тези граждани, които са маргинали и не попадат в нито една от описаните хипотези, нито съкратени, нито в безработица, нито пенсионери, те са социално изолирани и едва ли може да се направи много за тях”“
Владислав Горанов, министър, София.

„Ние ще направим всичко възможно, за да приберем от улиците, подземията и парковете всички „хора в затруднено положение“. Предоставяме им 14 училища за подслон. Там ще им се готви топла храна всеки ден, ще бъдат наблюдавани от лекарски екипи. Ние сме длъжни да се погрижим за тези хиляди хора, независимо дали имат документи и откъде и как са дошли в Париж.Те са хора. И ние сме хора.“
Ани Идалго, кмет на Париж

Без коментар! Нито на казаното, нито как е казано.
Единият е използвал думичката „маргинали“, а другият – „хората в затруднено положение“.
А става дума за едни и същи хора, които също дишат. Все още.
Днес е Благовещение!
Отворете сърцата си, хора! Помислете за другия! Поставете се в неговия свят! И ще усетите как ще Ви стане хубаво! И красиво…
Не бъдете като единия тук. Бъдете като другия!

Димо Райков

Back to top button