Хасково

Съветниците от БСП – Хасково с позиция срещу паркинга за тирове на летище Узунджово

Писмо до медиите с позиция срещу превръщането на бившето летище Узунджово в паркинг за тирове изпратиха от БСП – Хасково.

В него те задават въпроси на база на информацията, която прочели през последните два дни в медиите, защото не били информирани официално. Освен това не знаели кой влиза в местния кризисен щаб.

Вижте пълния текст на писмото:

Кметът на общината ни съобщи на брифинг, че готвят превръщането на летището в ТИР паркинг за камиони. Днес г – н Борисов е посетил летище Узунджово във връзка с предстоящото му преустройване и в негов стил се е разпоредил еднолично.

От името на групата съветници на „БСП за България“ в Общински съвет Хасково изразяваме нашето силно безпокойство от този факт.

Трябва да подчертаем, че струпването на толкова много души на едно място – очакват се над 3000 камиона, съответно и над 3000 шофьора, е силно обезпокоително само по себе си.Още повече, че в условия на извънредни мерки министър Ананиев издаде заповед, която забранява на повече от две възрастни лица да бъдат на едно място.

Сред шофьорите има лица, които идват от предимно държави с много повече заразени от COVID – 19, каквито са Италия, Испания, Англия, Германия и др.

Изключително важен е въпросът дали ще бъдат направени тестовеза COVID – 19 на всички тези лица, за да сме сигурни, че на територията ни не се създава предпоставка за разгръщане на епидемия в много по-големи размери?

Ако сред тези лица има заразени и се окажат болни, къде ще бъдат лекувани при ограничения капацитет на болничните заведения в града? Това означава, че ще изложим на ненужен риск нашите сестри и доктори, работещите в хранителните магазини и в аптеките, както и всички жители на община Хасково. Категорично сме против излагането на ненужен риск на своите съграждани.

Как ще се изхранват хората под карантина, близо 3000 души? Ще бъдат ли и как осигурени елементарни санитарно – битови условия – тоалетни и бани? Една от основните мерки за предотвратяване на заразата е именно добрата лична хигиена. Как ще я осигурят общината и правителството на тази гола поляна, в която е превърнато летището?

Очаква се шофьорите да бъдат заключени под карантина на открито в кабините на камионите им при нечовешки условия Без да комуникират помежду си? Без личен контакт между тях и с трети лица? Кой ще осигури спазването на ограничителните мерки при карантина? Колко служители на МВР ще трябва да бъдат пренасочени към охрана на ТИР паркинга и да следят за ненарушаване на карантинните мерки? Какви ще бъдат действията при нарушаване на въпросните мерки? Категорично сме против излагането на риск на хасковските полицаи. Хасково не трябва да се превръща изкуствено в огнище на зараза.

Как ще бъде ограничен достъпът на външни лица до паркинга, защото сме убедени, че лица, които се занимават с най-древната професия, ще намерят момента за удобен, за да изкарат добри пари, което обаче ще бъде с изключително висока цена за всички нас – разнасянето на заразата по най-бърз начин сред жителите на областния град и близките населени места.

До ден днешен, ние общинските съветници, не сме уведомени какъв е съставът на Кризисния щаб в град Хасково. Гледаме всеки ден клипове в интернет как кметът и зам.-кметът обикалят парк „Кенана“ или стоят на импровизирани КПП-та, които ту работят, ту не, но не сме уведомени кои са лицата, които вземат решенията и носят отговорността за справяне с извънредната ситуация. Ще информира ли кметът г –н Дечев общинските съветници, но и всички жители на община Хасково как е структуриран Кризисния щаб и кои са неговите членове? Тази информация не може да бъде служебна тайна, а хасковлии заслужаваме да получим информация кой взема решенията за съдбата ни.

Убедени сме, че никой не желае създаването на по-тежка ситуация. Но не можем да разберем подхода на управляващите. Защо не се допитват до хората от транспортния бизнес в града и областта, които имат познания и експертиза? Защо не се допитат до здравни експерти? Защо не уведомяват общинските съветници и депутатите, избрани от Хасковския регион? Защо не кажат кой взема тези решения – еднолично или колективно? И защо игнорират Общинския съвет в тази трудна и тежка ситуация?

В условия на криза е изключително важно да работим заедно, обединени от идеята да предпазим възникването на епидемия на територията на нашата община. Нека не излагаме града си на рискове, които можем да избегнем. Здравето и спокойствието на гражданите на Република България и град Хасково в частност, са най-важните в този момент.

За да се запази убедеността на жителите на община Хасково, че се работи за тяхната сигурност, считаме че е наложително кметът на община Хасково да отговори публично на въпросите, с които се обръщаме официално към него.

Нека действаме разумно и отговорно към поколенията и не ги излагаме на допълнителни страхове и рискове.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

15 коментара

 1. Значи съветниците да вземат да се информират, дори и само от медиите да е, никой не е казал, че ще бъде паркинг за карантина. просто всички камиони преди да стигнат до границата ще се отбиват там, за да не се задръства пътя. колко по-просто от това може да е, че да го разберат. или всъщност просто си правят пр и създават излишна паника, което е подсъдно.

  1. Сетила се Мара кога да се побара. Камчо Вичката и Бачката направо се изпразни а

  2. И ще стоят на паркинга докато им мине карантината и Ердоган не ги смята за рискови, мерси! Подсъдно е поведението на управляващите.

 2. Комуняги, защо си правите евтин пр с подобна световна трагедия? От както се в общинският съвет само тъпи напъни за пиар.

 3. С каква националност са шофьори на камионите, които ще бъдат под карантина и с каква националност са регирацонните табели.

  1. Няма да бъдат под карантина, просто сред тях има такива, което турция иска да прекарат 14 дни в България преди да минат граница. Спрете с тая простотия. Под карантина има и на опашката сега. Каква е разликата дали ще изкарат 3 дни на пътя или 2 дни в паркинга.

 4. Ама камионите без шофьори ли са? И тия евентуални шофьори 14 дни няма да мръднат от кабините ли?

  1. Те няма да са под карантина там! Ще си чакат търпеливо реда да минат границата с Турция!

 5. Простотията ходи по хората, не по животните! Да не би да предпочитате камионите да са по магистралата. Последно четох, че колоната е стигнала до Харманли. Дали ще стигнат на колона до Хасково или ще са на паркинга? Кое предпочитате? Те няма да са там под карантина! Ще си чакат реда да минат границата! Четете, четете! Няма да ви навреди!

 6. Милите, пак безплодни напъни и бемислена логорея с типичния партиен патос. Стойте си вкъщи, оставете проблемите, има кой да ги решава. Спекулиране със страховете хората в този момент, само копае надолу и без това никаквия ви рейтинг.

 7. БСП не защитиха българските шофььори миналата година когато трябваше да се гласува пакет Мобилност. Явно не сме им важни. Сега също се обявяват срещу тираджиите все едно са някакво прокажено племе. Не разбрахте ли малки бесепарчета че става въпрос за нормални хора, които това работят. Те не могат да стоят на платното на магистралата. Там или тях ще ги убият или някой ще се убие защото ще се блъсне в камиона им. И друго какво не разбрахте. Вас няма кой и защо да ви пита. защото сте кръгли нули и от вас нищо не зависи. Вие ни предадохте миналата година и ние транспортния бранш няма да го забравим. Сега си стойте в къщи и пишете още една декларация.

 8. Как ще бъде ограничен достъпът на външни лица до паркинга, защото сме убедени, че лица, които се занимават с най-древната професия, ще намерят момента за удобен, за да изкарат добри пари, което обаче ще бъде с изключително висока цена за всички нас – разнасянето на заразата по най-бърз начин сред жителите на областния град и близките населени места.
  Кои сте вие дето ще дадете ВИСОКА ЦЕНА? С тези каки-занимаващи се с древната професия ли правите електорат или ползвате услугите им???!!!
  Никога не сте мислили за хората около себе си,винаги търсите личната облага и евтиния пиар.Поне да не ви познаваме,иначе щях се вържа на „трогателните ви слова“.Все комсомолски и партийни лидери,днес нарекли се олигарси.С чии пари забогатяхте?Оставете шофьорите и те са хора и имат нужда от помощ в този момент.Когато няма, с какво да помогнеш,не пречи.Дали си дарихте заплатките като колеги си от Свиленград?Иначе с мнение и позиция излизате ,че сте загрижени за съгражданите си.Как не ви е срам г-н Коста Ктоев и сие.

 9. Ами хората на кого да приличат,освен на ментора си от Славяново,оня със зелените чорапи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button