Гимназисти от Хасково с проект за социален бизнес в условия на пандемия

Хасково

Ученици от хасковската Езикова гимназия „Асен Златаров“ спечелиха националното състезание „Социални иновации“.

Това е отборът на Кристиян Димов и Веселин Арабов, които ще представя България на световното състезание. Тяхното предложение за социален бизнес и неговото решение в условия на пандемия е оценено като най-доброто от всички отбори, похвалиха се от гимназията.
Финалният кръг на състезанието се проведе онлайн на 30 март. За него са се класирали девет отбора от страната.

Националното състезание „Социални иновации“ стартира през декември 2019 г. и протече в три етапа. В подборния етап участваха 117 екипа от общо 43 училища в 30 населени места в страната.

На първия етап от финалния кръг жури от „Джуниър Ачийвмънт“ и NN класира 18 отбора, два от които бяха от хасковската Езикова гимназия. Учениците, които достигнаха до този етап са Кристиян Димов, Веселин Арабов, Габриела Колева, Марин Кокошкаров и Стефания Фърталева. Ръководител и на двата отбора е Дарина Влайкова, която води клубовете по предприемачество в гимназията. В продължение на няколко седмици заедно със своите ментори от NN България и Влайкова учениците разработиха свои бизнес планове за социален бизнес и презентации на проектите.

Влайкова обясни пред Haskovo.info, че проектът предвижда система от вендинг машини, които да продават разрешени от здравното министерство лекарствени средства. Онлайн може да се проследява дали конкретно лекарство е налично. Дистанционно ще може да се заплаща и определено лекарство, за да може да бъде взето от човек в нужда.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

3 коментара

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.