Хасково

Хасковлии дирят египетски лешояди в Етиопия

ЛешоядиСпециалисти от хасковската структура на Българското дружество за защита на птиците се завърнаха преди дни от Етиопия.  Причина за експедицията в африканската страна бе намаляването на броя на египетските лешояди у нас през лятото.

От 5-ти до 23-ти декември екип български орнитолози и техни колеги от  Ethiopian Wildlife and Natural History/BirdLife Ethiopia са извършили проучване в Етиопия, където има най-високо струпване на египетски лешояди в източна Африка. При преброяването са регистрирани 1424 птици, а цялата им численост в полупустинния регион е около 1700. 

В България през лятото гнездят едва 36 двойки египетски лешояди, като 20 от тях са в Източните Родопи. Главните причини за намаляването броя на прелетните птици са отравянията по местата им на зимуване, отстрел от местното население в Африка, повишена смъртност в гнездовите райони или антропогенни фактори.

„Основната цел на мисията в Етиопия бе да се установи защо намалява броя на египетските лешояди в страната ни и изобщо. Потърсихме причината за това там, в родното им място и смятаме да продължим изследванията си в други държави, съседни на Етиопия“,  разказа пред Haskovo.info директорът по природозащита в Хасково Стойчо Стойчев.

Скоро предстои среднозимно преброяване на водолюбивите птици в региона като корморани, патици, лебеди, чапли и гъски.  

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button