Хасково

Разширяват патронажната грижа за още близо 300 души в Хасково

Разширява се обхватът на патронажната грижа в Хасково, съобщават от общината.

В момента в нея са включени 177 човека. Допълнително от патронажната грижа ще бъдат обхванати още 297 потребители. Те ще получават услугите – доставка на храна, покупка на лекарства, плащане на битови сметки и придвижване на административни услуги.

Предстои подписване на договор за услугата „Топъл обяд“ за 200 човека. Топлият обяд се осъществява от Община Хасково и Агенцията за социално подпомагане и е за период от 33 работни дни. Така се разширява обхватът на социалните мерки в кризата.

От 8 април по домовете на 1 061 човека от общината се доставят социални пакети с храна. Това е съвместна дейност на община Хасково и БЧК. Ползвателите на тази помощ са хората, включени в услугата „Топъл обяд“, хората под карантина, ползвателите на „Патронажна грижа“.

Домашният социален патронаж продължава да обслужва, както и до сега, над 150 възрастни хора. Те получават храна до домовете си при засилени мерки за биосигурност.

Жертвите на домашно насилие могат да получат безплатни и анонимни консултации от доброволци от БЦДИ – Хасково на телефон 0878 567 659. Продължава работата и по доставка на храна и лекарства на нуждаещи се. Заявките са на телефони 0884 619 636, 0884 156 635.

Община Хасково доставя храна по домовете на членовете на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите – дружество „Военноинвалид“, Съюза на ветераните от войните в България и Съюза на офицерите и сержантите от запаса. Обхванати са 26 човека по споразумение с Министерството на отбраната.

Работят здравните медиатори и социални работници в квартал „Република“ и село Узунджово. Там се оказва психологическа и здравна помощ на уязвими групи. Центърът за обществена подкрепа прави он-лайн консултации на ползвателите – деца от центъра и техните семейства.

Медицинските специалисти от община Хасково подпомагат работата на РЗИ – Хасково на ГКПП „Капитан Андреево“ и ГКПП „Капитан Петко войвода“. До сега 16 медицински сестри са обезпечили 34 смени от 12 часа за извършване на първоначално термометриране на влизащите в България от двата гранични пункта.

38 са доброволците, които до сега са заявили подкрепата си за община Хасково за предотвратяване разпространението на заразата от коронавирус. Телефонът за записване е 0884 840 222. Всички доброволци се включват и в Националния регистър на доброволците.

Както Haskovo.info писа, осем психолози от общинските структури са на разположение за всякакви въпроси и съвети, свързани с кризата, социалната изолация и пандемията от коронавирус. Освен тях, трима психолози-доброволци също консултират безплатно гражданите по телефона.

Приложението „Гражданите“, което можете да се свали и на смартфоните, дава възможност за подаване на сигнали за нарушаване на мерките за безопасност, нарушаване на наложена карантина.

Удължава се срокът за плащане на местните данъци и такси с отстъпка от 5 % до 30 юни. Плащането на тези налози може да става и по електронен път, през сайта на община Хасково, припомнят от кметството.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button