Хасково

Забраниха продажбата на цветя пред църквите в Хасково, предават службите онлайн

Кметът Станислав Дечев е забранил продажбата на цветя и върбови клонки пред църквите в община Хасково, съобщават от кметството.

Това е станало след среща с архиерейския наместник отец Георги Тодев, на която са обсъдени превантивните мерки за предстоящите празници предвид усложнената епидемична обстановка.

В храмовете ще се влиза само със защитна маска, хората трябва да са на разстояние един от друг. На входовете на църквите ще бъдат поставени стелки, напоени с дезинфектанти. Периодично ще се дезинфекцират иконите и местата за сядане в храмовете.

Общината, църковните настоятелства с помощта на доброволци ще следят за спазване на реда на Цветница. По селата за това ще отговарят кметовете. Извън църквите контролът ще е на полицията.

Haskovo.info припомня, че вчера след среща с премиера Бойко Борисов от Светия Синод обявиха, че на Цветница няма да се раздават цветя и върбови клонки. Борисов призова хората да не отиват на църква по Великденските празници, а да се молят по домовете си.

Празничната Света литургия на Цветница, която ще бъде отслужена в най-голямата хасковска църква „Успение на Св. Богородица“, ще се излъчва на живо във фейсбук страницата на Община Хасково от 8 до 10 ч.

Четирите църкви в Хасково ще бъдат дезинфекцирани от екипи на Община Хасково непосредствено преди Цветница, както и след приключване на служението. Всички свещници ще бъдат изнесени пред храмовете. В църквите няма да се внасят цветя.

Подобни мерки за биосигурност са взети и в Димитровград, съобщават от общината. Осигурени са защитни шлемове, маски и ръкавици за свещеника и хората, които ще обслужват литургията. Всички служби по празниците в църквата „Св. Димитър“ ще бъдат излъчвани онлайн. Литургията на Цветница може да се гледа от 8 до 10 ч. на 12 април в youtube канала на ТВ Димитровград. Непосредствено преди празника ще бъде извършена цялостна дезинфекция на църквата „Св. Димитър“, както и след неговото приключване.

Междувременно Хасково е сред 21 общини в страната, които получават по 500 литра гориво от Ромпетрол България чрез НСОРБ. Това се прави в подкрепа на борбата с разпространението на коронавируса.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

5 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Гост
Гост
10.04.2020 19:52 19:52

Ако наистина допуснете възрастните хора да контактуват дори с един потенциално заразен вие сте луди! Ако се заразят, те нямат големи шансове после.

Олга
Олга
10.04.2020 21:07 21:07

В Москва и други градове повечето свещеници са болни и заразени и там има яки забрани. Как може и католиците да спазват стриктно мерките а тука демокрация .

Анонимен
Анонимен
10.04.2020 23:31 23:31

ЩЕ ИЗПУСНАТ ГОЛЕМИЯ КЕЛЕПИР СЪС СВЕЩИТЕ,ПОПОВЕТЕ ТОВА ГИ ИНТЕРЕСУВА
ЩАСТЛИВИ ПРАЗНИЦИ,ПАЗЕТЕ СЕ!!!

Американка
Американка
11.04.2020 15:36 15:36
Отговор до  Анонимен

Поп Златко само пари и далавери му е главата толкова е смирен .Преценя хората според даренията и хилядарките които му занесеш.

Хасковлия
Хасковлия
10.04.2020 23:57 23:57

Келепир – нещо, което се среща навсякъде в България, но не можеш да го изкараш от продажба на свещи. Една справка – храмът печели около 13 лв от килограм свещи ( това са около 300 свещи). Да не бързаме да обвиняваме онова, благодарение на което сме оцелели през всички времена – вяра и език. Ако търсим някой, който да сочим с пръст,защото е виновен, ще го намерим. Важи и обратното – ако търсим достойни хора в духовенството – отново ще открием такъв. В нашата природа е да търсим себеподобните си.

Back to top button