Хаос на пазара в Хасково след заповедта на министъра за затварянето

Хасково

Заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за работата на пазарите в страната създаде хаос тази сутрин на зеленчуковия пазар в Хасково.

В заповедта се казва, че на фермерските пазари могат да се предлагат различни храни от животински и неживотински произход, плодове и зеленчуци, посевен и посадъчен материал, фуражи и фуражни суровини. В нея се посочва, че се преустановява функционирането на всички кооперативни пазари и цветни борси на 12 април и от 16 април до второ нареждане. Дава се възможност от 13 до 15 април включително търговците на кооперативните пазари и цветните борси да реализират продукцията си. Пълният текст на заповедта ТУК.

Пазар

Големият спор тази сутрин между търговците на хасковския пазар, ръководството му и полицията беше дали това е фермерски или кооперативен пазар. Управителят на тържището Георги Георгиев заяви пред Haskovo.info, че това са производители на плодове, зеленчуци и разсад, като това е фермерски пазар, който може да продължи да работи. Сергиите на цветя не работят. От полицията пък изчакваха около час тълкуване на министерската заповед. Според кмета на Хасково Станислав Дечев пазарът не е кооперативен и затова няма да бъде затворен.

Пазар

В крайна сметка се взе решение днес от сергиите да бъдат свалени вносните плодове и зеленчуци като банани и портокали и да се продава само родната продукция. Очаква се утре цитрусите отново да са по сергиите, но не е ясно какво ще се случва с тяхната продажба след 16 април.

Полицаите и Георгиев дадоха указания на всеки един търговец на пазара, след което те свалиха цитрусите от сергиите. На пазара има указания хората да са на дистанция един от друг, да не се струпват, повечето са със задължителните от днес предпазни маски.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

20 коментара

 • Най-справедливо е да останат доказаните производители.
  А прекупвачите – съгласно заповедта.

   • Коментари от селски тъпичи::какви производители на банани,поетокали,лимони.Коментирайте каквото разбирате,ако има такова.

    • Тия с цитруси на пазара имат регистрация за фирма. Имат и задължително касови апарати. Някой да е получил касов бон на пазара от такива търговци. Пък трябва и с нап са са свързани. Изобщо в сивата икономика работят. Трябва и документ за произход на стоката да имат, откъде е,

     • Много ви знае устата! Искате да си ги купувате от Кауфланд и Лидъл ли ? Само големите да лапат а ние да ходим като овце и да пазаруваме от там! Да стане народа по беден, затова избягаха хората по- чужбина! Трябва да затворят големите вериги за да работят нормалните магазини и хората да имат работа ! Парите на Кауфланд къде отиват в кой сектор ?

 • Искайте от фатмаците да ви показват заповедта на министъра с подпис и печат и нареждане от прокурор, без тези документи затварянето на пазара е незаконно.

 • Има и други магазини за храна дето са опасни. В които влизат десетки и са като хамбари. Обаче са на западнали инвеститори. Според мен там е по опасно да пазаруваш. Тарапаната е голяма

 • Браво на кмета!Намери решение.Зеленчуковите пазари трябва да се ползват първо от производители,а не както сега от прекупвачи

 • И на пазара и в големите вериги трябва да има полиция и да следят да няма струпване на хора

  • Тарапана, моля за значението на думата ‘тарапана’, че не мога да вдяна. Село село, наше село. Кеф

 • Четох в novini.bg че в САЩ положението било сериозно. И при здрави хора имало влошаване.

 • Вижте какво става в HEssburger отвориха и всички сядат вътре да се хранят, там е доста по опасно отколкото на пазара, но никои там нищо не прави

 • Според заповедта, трябва да останат на пазара всички производители, а и пазарът реално е фермерски с няколко изключения. Нека има ред и дисциплина, всеки да е с маски и ръкавици. Браво на кмета, това е решение!

 • Там има семейства, които държат по 2,3 централни маси. Нищо не произвеждат, само преподават от борсата. Имат регистрации за фирма, за да препродават цитруси. Какви производители са??? Само 5% са земеделски производители с редовни документи от Общинска служба Земеделие.

 • Българина стотици години не яде банани не умря но през тези стотици години роди бая маймуни

 • На пътя умират годишно 800-900 човека, но не спират да продават винетки, а и не спират да крадат от пътно строителство.. Целта е да се поставят хората на колене и да гладуват

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.