Спорт

Федерациите по хандбал и тенис с варианти за рестарт на първенствата

Федерациите по хандбал и тенис обявиха варианти за рестарт първенствата след евентуалния край на извънредното положение, което засега е до 13 май.

Хандбалната федерация ги е предложила на клубовете, състезаващи се в „А“ група при мъжете и жените и се очаква тяхното мнение. В елита са мъжкият „Асти – 91“ (Хасково) и женският Свиленград. Очаква се също в кратък срок и становище от страна на Европейската хандбална федерация относно евентуално поставяне на срок, в който първенствата трябва да приключат.

Единият вариант е шампионатите да се прекратят и отборите да завършат на настоящите си места в крайното класиране.

Вторият вариант е първенствата да се доиграят. При него също има две възможности. Едната е това да стане след прекратяването на рестрикциите, наложени от здравните власти и достъп до спортните обекти. Да се даде разумен срок от около 20 дни, в който клубовете могат да проведат подготовка за оставащите срещи и след това шампионатът да се поднови.

Другата възможност е първенствата да се доиграят в края на август или началото на септември. Една седмица след приключването на сезон 2019/2020 да започне и новата спортно-състезателна година. По този начин отборите ще проведат подготовка еднократно – за края на стария и началото на новия сезон.

Обмисля се за края на лятото да бъде отложен и финалният турнир за Купа България при мъжете.

Ръководството на тенис федерацията пък към момента е изработило три варианта за подновяване на подготовка на тенисистите във всички възрастови групи, подготвителни лагери и календар на турнирите. План А описва връщане на корта след извънредното положение в средата на май, но по групи и при спазване на нужните лични и хигиенни мерки. След това организиране на лагери по възрастови групи и рестартиране на спортния календар с първи регионални турнири от средата на юни и изпълнението му до края на годината.

Федерацията има и други два работни плана за действие при отмяна или продължаване на извънредното положение и съответстващите го карантинни мерки, адаптиране на спортния календар, също работа с клубове, състезатели и треньори. Те обаче не се посочват.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button