Хасково

Удължиха задължителното носене на предпазни маски до 13 май

Носенето на защитни маски или друго средство, покриващо носа и устата като кърпа и шал, е задължително до 13 май, включително.

Това става с нова заповед на здравния министър Кирил Ананиев, която може да прочетете ТУК. Досега носенето на маски беше задължително до 26 април, но сега се удължава до 13 май. Маските трябва да се носят от всички хора, които се намират в закрити или на открити обществени места.

Издаването на новата заповед е заради усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVlD-19 на територията на страната и нарастващия брой на регистрираните случаи на коронавирусна инфекция.

Поставянето на защитна маска при посещение на обществени места намалява епидемиологичния риск от заразяване с новия коронавирус, както за човека, носещ маската, така и за околните. Трябва да се има предвид, че в редица случаи заболяването протича безсимптомно, което означава, че един човек може да е заразоносител и да не знае.

В същото време наличните до момента научни данни свидетелстват, че вирусът се задържа дълго време върху метални, пластмасови и стъклени повърхности – по тази причина, носейки маска, гражданите ограничават до минимум възможността да се заразят, казват още от здравното министерство.

Haskovo.info припомня, че нарушителите се наказват с глоба от 300 до 1 000 лв., а при повторно нарушение от 1 000 до 2 000 лв.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Ахмед
Ахмед
24.04.2020 16:16 16:16

Да ми смучите кура всички милиции

Анонимен
Анонимен
24.04.2020 16:38 16:38

С парцал на устата или не няма никакво значение.Маската не ви пази нито пази околните от вас.
Само пълни джоба на едни а изпразва на други.Виждам и хора с шлемове луди хора сложете противогаз или водлазен костюм ако искате.

Манаф Гюро
Манаф Гюро
24.04.2020 17:15 17:15

Амет- 6 без 10 е ва.
Ша го лапаш на милициите и кючек за играеш😂

Back to top button