Хасково

Дават на прокуратурата работодатели, принуждаващи служители да излизат в неплатен отпуск

Работодателите, които принуждават служители да разписват документи, с чието съдържание не са съгласни, ще бъдат давани на прокуратурата, съобщават от Инспекцията по труда в Хасково.

Вече имало анонимни сигнали и запитвания по телефона, от които става ясно, че има упражняване на принуда върху работниците да разписват такива документи, с които им се отнемат права. Става въпрос за искания за неплатен отпуск, платежни документи за получени обезщетения, които реално не са изплатени, заповеди за прекратяване на трудов договор по взаимно съгласие, предизвестия със задна дата и др.

От Инспекцията предупреждават, че принудата е престъпление според Наказателния кодекс и при такива случаи ще бъде уведомявана прокуратурата. Препоръчва се на хората да подават неанонимни писмени сигнали. Те няма да бъдат разкрити пред работодателите си. Дори и в извънредно положение работодателите нямат основание да предоставят едностранно по собствена инициатива неплатен отпуск на работниците си.

Във връзка с активизирането на земеделския сезон пък от Инспекцията напомнят, че за срока на извънредното положение се даде възможност трудовите договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа да се сключват за повече от един ден, за 6 часа, освен за 4 и 8 часа и без да се заплащат предварително осигурителни вноски. Те също така могат да се използват и от тютюнопроизводителите, освен от земеделските производители, произвеждащи плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула.

През март от Инспекцията по труда са извършили 95 проверки, при които са констатирани 509 нарушения. Съставени са 11 акта, а влезлите в сила наказателни постановления са 12 за общо 5 300 лв.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Нанси
Нанси
29.04.2020 16:55 16:55

Инспекцията по труда да даде обяснения как се процедира като хората нямат вече платени отпуски какво става За градините решихте вече без да работят с деца си вземат пари т е им намерихте работа Ами другите

СЕЛЯНИН
СЕЛЯНИН
30.04.2020 8:53 8:53
Отговор до  Нанси

ИНСПЕКЦИЯТА СЪЩО ТРЯБВА ДА БЪДЕ В ОТПУСК НЕЗАВИСИМО ПЛАТЕН ИЛИ НЕПЛАТЕН ЗАЩОТО И ТЯ Е В ПАНДЕМИЯ ПО ПРИНЦИП ТЕ ТАМ СА В ПОСТОЯННА ПАНДЕМИЯ ТЪРСЯТ С КАКВО ДА СЕ ЗАЯЖДАТ НЕ ЧЕ ПОМАГАТ СЪГЛАСНО ЗАКОНОВИТЕ РАЗПОРЕДБИ

Back to top button