Хасково

Вкарват облекченията заради коронавируса в хасковския общински съвет

Хасковският общински съвет ще заседава на 15 май, след като сесия не беше свиквана в продължение на два месеца от обявяването на извънредно положение в страната.

В своя докладна записка кметът Станислав Дечев предлага да бъде гласувана отстъпка от такса смет от 5 процента, която да важи при плащане до 30 юни. Това се налага, тъй като със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение парламентът определи такава отстъпка за данъците за недвижими имоти и автомобили, но не и за таксата за битови отпадъци.

На сесията ще бъдат разгледани и докладни, в които се предлагат за приемане на мерки за защита на бизнеса и справяне с икономическите последици вследствие усложнената епидемиологична обстановка.

Предлага се да се освободят предприятията, които не са осъществявали дейност по време на извънредното положение от такса битови отпадъци. Те ще бъдат освободени от местни такси и цени на услуги. Става въпрос за ползване на тротоари, площади, улични платна и други терени за търговска дейност на открито, включително за разполагане на маси, столове, витрини и амбулантна търговия. Няма да се таксува и поставянето на павилиони и будки на тези терени и третирането на отпадъците от заведенията.

Освобождаването от такси и цени на услуги ще става след подаване на заявление-декларация.

Предлага се също освобождаване от наем за срока на въведеното извънредно положение лицата, които са ограничили или преустановили дейността си вследствие на мерките и ограниченията, наложени в извънредното положение. Кметът трябва да сключи допълнителни споразумения към договорите за наем. Решението не включва концесионните договори.

В общинския съвет са входирани и 21 мерки за защита на гражданите и бизнеса, внесени от съветническата група на „БСП за България“, за които Haskovo.info писа – ТУК.

Заради опасността от разпространението на коронавируса заседанието на общинския съвет ще се проведе без присъствието на граждани, включително журналисти. Ще се спазват предписанията на здравните органи за лична дистанция, ползване на защитни средства, режим на дезинфекция и проветряване на помещението.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
07.05.2020 15:00 15:00

Да гласуват да не взимат заплати докато трае кризата

Възмутен
Възмутен
07.05.2020 16:40 16:40

Що не си дарят заплатите тия общински ТОЛУПИ и герберасткия кмет дето изтърва заразени манг….и да си развяват гъ..а в Хасково и селата. Некадърници!!!!

Анонимен
Анонимен
07.05.2020 17:17 17:17

Да измислят вариант да се помогне повече на хората без доходи заради кризата

така, така
така, така
07.05.2020 18:39 18:39

аха ясно ще помагаме на кафенетата, други в хасково нямат проблем с доходите, щото тия заведения голями разходи имат, освен да плащат кеш на кмета

Back to top button