Хасково

Кризата удари Тролейбусен транспорт в Хасково, искат помощ от държавата и 50 000 лв. от общината

Хасковското общинско дружество „Тролейбусен транспорт“ има сериозни финансово затруднения в резултат от кризата с коронавируса.

Това става ясно от докладна на кмета Станислав Дечев, с която се предлага предоставяне на финансова помощ на Тролейбусен транспорт под формата на субсидия за текуща дейност от 50 000 лв. Тя ще бъде разгледана на сесията на общинския съвет на 15 май.

Докладната е инициирана от постъпила молба от управителя на Тролейбусен транспорт, в която е представена невъзможността за погасяване на текущи задължения. Причината е извънредното положение, в голям период от което Синята зона не работеше. Приходите през март са спаднали с 50% спрямо предходния месец, а през април звеното не функционираше и не са реализирани приходи. Сходна е финансовата ситуация и в транспортната дейност на дружеството, където приходите през март са на половина от февруарските, а през април са отчетени едва 2 664 лв.

Загуби

Същевременно само месечното задължение на Тролейбусен транспорт за заплати и осигуровки е 50 000 лв. Дружеството е подало заявление към Агенцията по заетостта за изплащане на компенсации по схемата 60/40. Основната цел е запазване на персонала в Синята зона. За да бъде одобрено дружеството, то не трябва да има задължения към държавни или общински органи. Към момента това условие не е изпълнено и вариантът е отпускане на средства от община Хасково.

Парите ще са от резерва на общината за непредвидени и неотложни разходи, в който към момента има 478 281 лв. Предлага се предварително изпълнение на решението.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

6 коментара

  1. То пък един транспорт! Хем нередовен,хем с тъп маршрут,хем ката час аварират колите!
    По-добре да се закрие и да се пуснат автобусни линии.Поне ще има някаква регулярност и няма да аварират.И независимо дали има сняг или лед,ще вървят.

  2. Да бе, най-лесното – да ликвидирате всичко. Ама иначе на думи се борите с ъс замърсяването на въздуха.

  3. Първо полицията и ДАИ да се заемат с 4-5 таксита които от много години карат по-линията на тролея. Те са едни и същи, и доста хора ги ползват вместо тролей. От там много губи като приходи Тролейбусен транспорт. И тези няколко таксита вадят много добри пари на ден, знам го със сигурност защото единия от тях ми е познат, плюс това не допускат други таксита да карат по-линията а някой е посмял а само му счупили прозорците на колата или ще му нарежат гумите.

  4. След като такси може да те вози на цената на градски транспорт и да печели, защо ни е този губещ градски транспорт? Направете си сметката колко се краде,щом ни взимат като за такси и пак са на загуба!!!

  5. На някои хора в България мисленето им е като от преди 70 години. В Западна Европа се инвестира масирано в градски транспорт, включително в тролейбуси. В много градове вече се движат тролейбуси с батерии, които се зареждат по време на движение под контактната мрежа, а след това могат да изминават 15 км на батерии. Наример линията Хасково – Димитровград може да се обслужва от такива тролейбуси, вместо да пълнят гушите на частниците. А бай Ганьо предлага да закриваме и да пускаме таксита и пушещи автобуси. Затова сме на това дередже, защото и на управляващите им е такова мисленето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button