Хасково

Кризата удари Тролейбусен транспорт в Хасково, искат помощ от държавата и 50 000 лв. от общината

Хасковското общинско дружество „Тролейбусен транспорт“ има сериозни финансово затруднения в резултат от кризата с коронавируса.

Това става ясно от докладна на кмета Станислав Дечев, с която се предлага предоставяне на финансова помощ на Тролейбусен транспорт под формата на субсидия за текуща дейност от 50 000 лв. Тя ще бъде разгледана на сесията на общинския съвет на 15 май.

Докладната е инициирана от постъпила молба от управителя на Тролейбусен транспорт, в която е представена невъзможността за погасяване на текущи задължения. Причината е извънредното положение, в голям период от което Синята зона не работеше. Приходите през март са спаднали с 50% спрямо предходния месец, а през април звеното не функционираше и не са реализирани приходи. Сходна е финансовата ситуация и в транспортната дейност на дружеството, където приходите през март са на половина от февруарските, а през април са отчетени едва 2 664 лв.

Загуби

Същевременно само месечното задължение на Тролейбусен транспорт за заплати и осигуровки е 50 000 лв. Дружеството е подало заявление към Агенцията по заетостта за изплащане на компенсации по схемата 60/40. Основната цел е запазване на персонала в Синята зона. За да бъде одобрено дружеството, то не трябва да има задължения към държавни или общински органи. Към момента това условие не е изпълнено и вариантът е отпускане на средства от община Хасково.

Парите ще са от резерва на общината за непредвидени и неотложни разходи, в който към момента има 478 281 лв. Предлага се предварително изпълнение на решението.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

6 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Петър
Петър
10.05.2020 10:45 10:45

То пък един транспорт! Хем нередовен,хем с тъп маршрут,хем ката час аварират колите!
По-добре да се закрие и да се пуснат автобусни линии.Поне ще има някаква регулярност и няма да аварират.И независимо дали има сняг или лед,ще вървят.

Петранка
Петранка
10.05.2020 13:15 13:15

Да бе, най-лесното – да ликвидирате всичко. Ама иначе на думи се борите с ъс замърсяването на въздуха.

Някой
Някой
10.05.2020 14:32 14:32

Първо полицията и ДАИ да се заемат с 4-5 таксита които от много години карат по-линията на тролея. Те са едни и същи, и доста хора ги ползват вместо тролей. От там много губи като приходи Тролейбусен транспорт. И тези няколко таксита вадят много добри пари на ден, знам го със сигурност защото единия от тях ми е познат, плюс това не допускат други таксита да карат по-линията а някой е посмял а само му счупили прозорците на колата или ще му нарежат гумите.

Гост
Гост
10.05.2020 18:29 18:29

След като такси може да те вози на цената на градски транспорт и да печели, защо ни е този губещ градски транспорт? Направете си сметката колко се краде,щом ни взимат като за такси и пак са на загуба!!!

попадя
попадя
10.05.2020 19:25 19:25

вози се тогава а не плюй що в другите квартали ги няма вашите приятели

Мартин
Мартин
12.05.2020 8:44 8:44

На някои хора в България мисленето им е като от преди 70 години. В Западна Европа се инвестира масирано в градски транспорт, включително в тролейбуси. В много градове вече се движат тролейбуси с батерии, които се зареждат по време на движение под контактната мрежа, а след това могат да изминават 15 км на батерии. Наример линията Хасково – Димитровград може да се обслужва от такива тролейбуси, вместо да пълнят гушите на частниците. А бай Ганьо предлага да закриваме и да пускаме таксита и пушещи автобуси. Затова сме на това дередже, защото и на управляващите им е такова мисленето.

Back to top button