Общинският съвет прие облекченията заради коронавируса в Хасково

Хасково

Общинският съвет прие облекченията, предложени от кмета Станислав Дечев, във връзка с кризата с коронавируса.

Отстъпката от такса смет от 5 процента ще важи при плащане до 30 юни. Това се наложи, тъй като със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение парламентът определи такава отстъпка за данъците за недвижими имоти и автомобили, но не и за таксата за битови отпадъци.

Съветниците приераха и мерки за защита на бизнеса и справяне с икономическите последици вследствие усложнената епидемиологична обстановка.

Предприятията, които не са осъществявали дейност по време на извънредното положение се освобождават от такса битови отпадъци. Те ще бъдат освободени от местни такси и цени на услуги. Става въпрос за ползване на тротоари, площади, улични платна и други терени за търговска дейност на открито, включително за разполагане на маси, столове, витрини и амбулантна търговия. Няма да се таксува и поставянето на павилиони и будки на тези терени и третирането на отпадъците от заведенията. Освобождаването от такси и цени на услуги ще става след подаване на заявление-декларация.

Сесия

Освобождават се от наем за срока на въведеното извънредно положение лицата, които са ограничили или преустановили дейността си вследствие на мерките и ограниченията, наложени в извънредното положение. Кметът трябва да сключи допълнителни споразумения към договорите за наем. Решението не включва концесионните договори.

При обсъждането съветникът от „Движение Заедно за промяна“ Георги Пеев каза, че законът не позволява да се раздели такса смет. Той поиска кметът да оттегли предложението си. Дечев не го оттегли и коментира, че общинската администрация се е съсредоточила да помогне на бизнеса, който е имал пълна забрана да работи.

Haskovo.info припомня, че хасковският общински съвет не проведе заседания по време на двумесечното извънредно положение. Днес бяха взети противоепидемични мерки – съветниците бяха разположени на разстояние един от друг, повечето бяха с маски.

Сесия

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

5 коментара

  • Общинския съвет ли трябва да реши да се премахне купчината с пръст на старото пловдивско шосе до картинг пистата вече няма кпп на областните градове дечев и расоков да вземат лопатите и да се раздвижат

  • Общинския съвет да намери вариант да одържавят стадиона час по скоро да онещетят собствениците с общински имоти

  • ебах тея облекчения първо ти начукват тройна сметка за такса смет а после ти опрощават цели два месеца!!!

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.