36 нови заразени в страната, 30 отрицателни проби в Хасково

Хасково

Две проби за коронавирус са взети през изминалото денонощие в Хасковска област, съобщават от областния кризисен щаб.

Те са на пациенти от Инфекциозно отделение на МБАЛ – Хасково. Пробите са отрицателни. Отрицателни са и 28-те проби на персонал от Центровете за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания 1 и 2 в Хасково, взети на 15 май.

36 са установените случаи на коронавирус в страната през последното денонощие, съобщиха тази сутрин от националния щаб. Те са в областите: Благоевград – 3, Пазарджик – 6, Плевен – 3, Пловдив – 3, Русе – 1, Сливен – 2, Смолян – 2, София – 10, Ямбол – 6. Така общият брой е вече 2 211. Излекуваните вчера са 25, има 3 починали, сред които е 31-годишен мъж от Ямбол с диабет.

От щаба отчетоха, че заболяемостта от коронавирус в България намалява. В началото на април тя е била 4.51 на 100 000 души, в началото на май – 10.7, а сега – 7.8. Ефективното репродуктивно число (колко души заразява един с коронавирус) сега е между 0.8 и 1.2, а в първите седмици е било 1.7. Без да се взимат мерки то е до 3, а когато падне под 1 се счита, че епидемията гасне. Времето за удвояване на случаите у нас е вече над месец.

Изводът на щаба е, че мерките дават ефект, но още е необходимо да се спазва отстояние, хигиена и да няма струпване на хора.

Междувременно в област Габрово е пламнало огнище на Ку-треска с повече от 20 случая. Става въпрос за ветеринарни лекари и работници в две кравеферми и една овцеферма.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.