Стотици се помолиха на Рамазан Байрам на Ямача

Хасково

Стотици вярващи се събраха на помощните игрища до стадион „Хасково“ в парк „Ямача“ за сутрешната молитва на големия мюсюлмански празник Рамазан Байрам, наричан още Шекер Байрам.

Както Haskovo.info писа, тази година заради епидемията от коронавирус джамиите останаха затворени, а молитвата се проведе на открито. Хората се стремяха да бъдат на разстояние един от друг, имаше и дезинфектанти. Бяха забранени традиционните здрависвания и прегръдки след края на молитвата. Ходенето на гости не се препоръчва.

Празник

След края на молитвата мъжете се прибраха по къщите си, където жените са приготвили сладка почерпка. На този ден младите искат прошка от по-възрастните. Празникът е посветен на приключването на постите по време на свещения месец Рамазан. Рамазан байрамът се празнува 3 дни и се ядат предимно сладки неща – бонбони, баклава и локум.

Заради откритата площ звукът от молитвата се чуваше в целия град от тъмните часове на нощта.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

41 коментара

 • И защо всички други трябваше да сме събудени в 5 ч да им слушаме молитвите това е ужасно .То по центъра не стига ами сега и от Ямача. Що за привилегии .Днес е 24 май празник защо не пуснете -Върви народе възродени да ехти нека и ние имаме право да празнуваме.

  • Ти на велик ден празнува ли,слушах ме ли камбаните,постояно по телевизията даваха за велик ден.Никой не отрича 24Май велик празник за България,но уважавай и другата религия

   • Честит Празник на всички български мусломани бъдете живи и здрави!

    • Постоянно имате проблем с турците , с вярата ни и с езика ни и т.н. Какво да направим ,че Вие сте толкова зли и плоски?!!! Спрете се вече ! Ние както вас си плащаме данъците , живеем тук от много години насам , щом сме родени тук значи , че това е нашата родина! Вие нямате право да казвате кой какво трябва да прави!Докато свят светува ние ще бъдем тук , където сме се родили! Вас ви е яд , защото ние се развиваме , но всичко идва от сърцето и душата ! Какъвто си отвътре , такъв си и отвън ! Честит Байрям на всички ,които празнуват! Mutlu Bayramlar !

  • Пей си я вкъщи колкото глас имаш и мирувай. Нали си я учил.
   Па който учил молитва си пее молитва
   Другият път вземи микрофона и хайде на Ямача да си пееш.
   Може да ти олекнеее.
   Ха ха ха днес много ме разсмя

  • В пет часа заранта? Прай кот ша прайш, ама не пречи на останалите. Полицията къде спи, има часове в които не може да се вдига шум!

  • Ето за това ни гонят всички вируси зарди лоши хора като вас с зли усти как може да уважавате чужда рилигия не ви е срам незнам колко злоба и умраза , завис има в сърцата ви, за да мислите така плосто жалки сте но това за вас за това патим хора които не овяжават дадени религи не хора това празник както те слушат за ваше празници така и вие за техните ще слушате 1 ден е не 100 незнам какво ви пречи на сърцата да сте молко по смирени и добри разумни хора! Тъжно много тъжно!!!! България цари от егоизъм умраза много тъжно много жалко!!!!!!

 • Да ходят да пеят като вълци в Анадола! И наистина не е нормално в 5 сутринта да слушаме виенето и то точно на Българския празник. 24-май, Ден на Българската просвета и култура. Честит празник на всички Българи!

  • А случайно правите ли разлика между религиозен и национален празник? Думите ви звучак като: “ Те са мюслюлмани, а ние българи“. СМЕШНО! Разбирам, че част от народа ни мрази турците, но има и българи мохамедани, които празнуват. И трябва да сме толерантни към културите на всичките ни съжители.
   А относно това: “ да ходят да пеят като вълци в Анадола“, България е толкова тяхна родина, колкото е и наша! Ограмотявайте се малко и си свалете конските очила!

   • До А: Явно имаш напредвид Помаците – – българските мохамедани – – Я стига! Такова животно няма :Помаците с турците не са турци и с българите не са българи!

    • Какво значение има кои имам предвид, нали сме един народ. Всеки е свободен да изповяда която си иска религия и законът го позволява. Каква е тази омраза!? Какво по-хубаво от това да се уважаваме и да се обичаме, все пак всички сме деца на тази „земя“. Според мен етническата принадлежност на даден човек не е повод, за да бъде намразен. Ако ще мразите някого, некада да е заради неговият характер и поведението му към другите. А относно това, че рано сутринта са пели на макрофон явно е било позволено от общината. И не мисля, че са уместни въпросите като: „Защо попът не пее на микрофон, а ходжата пее“ – ясно е, че традициите и начинът на изповядане е различно. 🙂

     • До А много точни и умни коментари!!!Не очаквай разбиране от тези злобари!!

     • Меко казано се отвращавам от помията излята в коментарите.Силно се надявам малодушието ви да не ви погуби някой ден. 🙂

  • Ето затова в България нещата няма да се случват както в другите държави.Докато няма Вяра,Солидарност и почит между религиите винаги сме обречени на катаклизми,болести и други наказания от Аллах (сс) Христос и други почитани Богове на които човешкият род свежда глави и вярва с душата си.Честит Рамазан Байрам скъпи братя вярващи мюсюлмани!

 • Кога на Велик ден попа е пял на уредба и е огласял целия град Никога.Камбаните бият 2 минути не молитви 1 час .Моля моля

 • Българите сме толерантни и не изразяваме крещящо и натрапчиво своите национални празници!

 • Към Мюсюлманина. Се пак не сме в Турция !!!
  Не можете да будите хората в 5 часа сутрин!!!
  Съобразявайте се с другите граждани

 • това е поредната демонстрация и провокация от тези уж миролюбиви хора, защо? първо, кой им позволи да отидат на това игрище, това че е обществено място е едно, съвсем друго е да се молят и да внушават че това място и не само е тяхно, утре могат и да си построят джамия, само защото ние българите сме толерантни, второ, както се вижда от снимките те са на същото разстояние каквото е и в джамията, така че това си е демонстрация, вижте колко сме вярващи, а нагъват свинско и пият ракия и жените им умират за необрязани …, затова следващия празник си го празнувайте в джамията!

 • Това са Български граждани. Защо да си празнуват в Турция? До края на вселената ще се прочитат молитвите в България и цял свят. Да ви харесва или не, това е. Уважавайте ни, ние мюсюлманите.

 • Не знам кой нормален управник е допуснал тази простотия. Това е е ТЕРОРИЗЪМ към нас българите. Подигравка с българската книжнена,и българската писменост. На този свят ден трябва да бъдат осъдени всички които са допуснали този тормоз над всички. Нека прокоратурата да се самосезира и виновните лица да бъдат наказани.

 • Братя българи, не говорете глупости. Веднъж покажете, че уважавате друговерците. Бъдете толерантни, а не тъпи националисти. Един път сте се събудили от ходжата. Голяма работа.

 • Така, има огромна разлика м/у българин,християнин,мюсюлманин и турчин. „Българин“ и „турчин“ са националности(народности), а „християнин“и „мюсюлманин“ са хора,които изповядват съответната религия(при мюсюлманите е ислям,а при християните е християнство). Аз съм мюсюлманка,родена съм в Б-я,както и моята майка,моя баща,моите баби и дядовци. Където и да отида,ще кажат,че съм българка.Чела съм и Корана и Библията,уважавам абсолютни всички религии. Къде,по дяволите, в Библията пише, че трябва да сте злобни и да нямате уважение към останалите религии? От къде идва тази злоба? Всички сме хора и няма значение кой в какво вярва!
  Честит празник на празнуващите!

 • Интересно ми е как народът е толкова зъл . Коя религия изповядва зло ? Живеем в единна държава ,в която за ваше сведение има демокрация . Всички тези думи показват,какво се крие в сърцето ви . Но от такава неразбрана цивилизация е трудно да се очаква разбиране . Бъдете умни ,за да сте пример за подражание . Сега ми става ясно поради каква причина наричат народа ни “прост” . Еми ,за жалост, от простотията и алчността край няма ! А,и моля, ,като пишете коментари,бъдете грамотни,защото изказванията ви за великия празник 24-ти май губят всякакво свое значение .

 • Е,това е положението,когато народът не може дори да мръдне някои части по тялото си от мързел . Мюсюлманите са толерантни,защото така са възпитани ,но явно ,докато народът е такъв,и възпитанието не е от значение .

 • Това наследство от комунизма е много ужасно.Седяха на власт само защото постоянно си измисляха враг! И християни и мюсолмани се печем на един огън.Търсете приятелство! Това е единствения път!

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.