Регион

24 май в Хасковско: Ден на Тополовград, концерти в Димитровград и Свиленград – ВИДЕО

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май беше отбелязан с празнична програма в няколко града на Хасковска област. Други избраха онлайн инициативи.

24 май е и Ден на Тополовград

Слово за празника произнесе секретарят на местното читалище, носещо името на двамата първоучители Св. св. Кирил и Методий – Райна Зотова, съобщават от общината. Под звуците на химна националното знаме издигнаха изявени ученици, директори на училища и градини и дейци на културата. Прочетен бе списък с отличените за празника от кмета Божин Божинов, както и поздравителни адреси. В храма „Свети Георги“ Ставрофорен свещеноиконом отец хаджи Николай Клюнков отслужи молебен за здраве и благоденствие на просветните, културните и духовни дейци и населението на Тополовград и общината.

В Свиленград ръкопляскаха на хората на духовността

Празник

На 24 май в Свиленград ръкопляска на хората на духовността и просветата. На импровизирано тържество на открито пред общинската библиотека, до стария мост на Марица, духът на празника бе пресъздаден с музиката на градския духов оркестър „Костадин Манов“, изпълнения на стихове и песни от ученици и специални обръщения от абитуриенти, съобщават от кметството.

Приветствие поднесе Васил Василев – председател на читалищното настоятелство на НЧ „Просвета 1870“ и диригент на оркестъра. На събитието присъстваха кметът арх. Анастас Карчев, председателят на общинския съвет Таня Коларова, заместник-кметът Мария Костадинова, общински съветници, граждани.

Концерт и изложба за празника в Димитровград

Празник

Празничната програма в Димитровград предложи концерт на Забавно-духовия оркестър, който изпълни музика само от български автори. Това стана на сцената на площад „Поезия“, където се събраха доста димитровградчани.

Традиционната изложба „Ние се гордеем с тях“ на ученици с отличия, награди и постижения от димитровградските училища беше разположена на площад „България“ пред сградата на общината.

Екземпляр от последното издание на книгата „Аз, глас и съвест на епохата“, издадена по повод 90-годишнината от рождението на Пеньо Пенев, ще получи всяка училищна и читалищна библиотека в община Димитровград.

Отличиха шестима ученици за 24 май в Хасково

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button