Хасково

Съдят хасковска лекарка за злоупотреба с европари за къща за гости

Пловдивската окръжна прокуратура е внесла в съда обвинителен акт срещу 58-годишната д-р Миглена Янeва от Хасково за злоупотреба със средства от европейски фондове за строеж на къща за гости в Батак, съобщават от държавното обвинение.

Става въпрос за периода от 16 юли 2009 г. до 3 декември 2012 г., когато като управител на фирма е представила неверни сведения пред Държавен фонд „Земеделие“ и е получила 371 520 лв., с които се съфинансират проекти от „Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони“.

За да получи парите, обвиняемата е декларирала, че има осигурени средства за извършване на инвестицията по проекта, която била в размер на 546 962 лв. Това е сторено, въпреки че към датата на декларирането фирмата не е имала осигурени такива средства. В действителност направените от обвиняемата разходи не били за завършване на инвестицията – къща за гости, а за изграждане на къща за нейни лични нужди. В крайна сметка тя е получила сумата, казват от прокуратурата.

Вместо да използва средствата за назначаване на служители, създаване на условия за използване на къщата за гости в Батак по предназначение, хасковлийката предсрочно погасила дължимите суми на представляваното от нея дружество за банкови кредити по програмата за микрокредитиране на земеделски производители и предприемачи в слабо развити райони.

От прокуратурата посочват, че след това обвиняемата упълномощила своя позната, която следвало на доброволни, приятелски начала да подава дължимите справки-декларации до кмета на Община Батак, като отразява в тях нулеви нощувки. Така тя попълвала и подавала въпросните декларации, в които отразявала 0 реализирани нощувки. За времето от 2015 г. до 2019 г. обвиняемата също така подала 5 декларации за облагане с туристически данък за туристически обект „къща за гости“, в които също отразила 0 реализирани нощувки.

По делото са разпитани множество свидетели, извършени са експертизи, иззети са много писмени доказателства. По искане на Окръжна прокуратура – Пловдив на 6 март тази година е била наложена възбрана върху недвижимия имот – къща в Батак с разгърната застроена площ от 620.35 кв. м.

В хода на разследването са установени данни за евентуално извършено в Хасково пране на пари от съпруга на обвиняемата д-р Ясен Янев, който е управител на ДКЦ 1. Заради това от делото са били отделени материали, които са били изпратени по компетентност на Окръжна прокуратура – Хасково, допълват от държавното обвинение.

Потърсен от Haskovo.info д-р Янев заяви, че по съвет на адвокатите на семейството на този етап няма да коментират обвиненията.

Спрямо д-р Янева е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 10 000 лева. Предвиденото от закона наказание за престъплението е лишаване от свобода от 2 до 8 години.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

5 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Георги Пеев
Георги Пеев
04.06.2020 14:02 14:02

Ахахахахаха, страхотна статия, посмях се от сърце особено на журналиста, който е събирал информация и не е запомнил казаното и е написал на баба си мемоарите на една ГЕЙша.

градски
градски
04.06.2020 21:01 21:01

Цялото семейство са боклуци дано си получат заслуженото.Не се наядаха тия Яневи.

Селски
Селски
04.06.2020 22:00 22:00
Отговор до  градски

Боклуци сте вие. Градски чешките си езиците дано Вие по леко

Анонимен
Анонимен
04.06.2020 22:34 22:34

Selskii.. Dago DUHA6 BOKLUK 7A MI ZA6TITAVA6 TIA NOKLI4O IANEBI

мангалския град
мангалския град
07.06.2020 17:21 17:21

Е, ще представят членски книжки на герп и ще ги оправдаят, в Булгаристан е така.

Back to top button