Регион

Общините искат да могат да ползват мярката „60/40“, приходите намалели с 40%

Над 200 милиона лева по-малко приходи имат общините в България само до края на месец май в сравнение с миналата година заради извънредната ситуация с коронавируса. Анализът е на Националното сдружение на общините, съобщи заместник-председателят му и кмет на Димитровград Иво Димов.

2 млн. лева по-малко са влезли в хазната в Димитровград по време на извънредното положение, от които над 700 000 лв. заради липсата на приходи от пазара, които няма как да бъдат наваксани.

При рамка на местните приходи около 16 млн. лв. това е доста сериозна цифра, което ще доведе до свиване най-вече на капиталовите разходи за ремонти например, обясни Димов. Ще пострадат и спортните клубове, които няма да могат да плучат пълните си субсидии за годината, както и културната дейност.

По време на извънредното положение на общината й се е наложило да направи над 120 000 лв. разходи, свързани с осигуряване на безопасност, предпазни средства, топъл обяд и други дейности.

Очакванията са към края на годината общините да отчетат минимум 20% дефицит в приходната част и затова би било добре да получат подпомагане от страна на държавата. Искаме да се разшири обхвата на мярката „60/40“ и тя да може да се ползва от общините, обясни Иво Димов и посочи, че само служителите са над 37 000 души. Отделно в така наречените „второстепенни разпоредители“ като например детските градини броят на заетите е над 200 000 души.

Ще се водят разговори с финансовия министър, с който да обсъдят и други мерки, които да подпомогнат общините в тази изключително сложна кризисна ситуация, сред които и безлихвени заеми от държавата към общините и отлагане на част от плащанията, допълни кметът на Димитровград.

Днес Димов награди с грамоти доброволци, които са помагали за справяне с кризата с короновируса в община Дмитровград по време на извънредното положение. Това са 19 души на различни възрасти и с различни професии – хора от частния бизнес, фелдшер, учител, танцьор, психолози, работещи в културната сфера, шофьор. Специални благодарности за добрата съвместна работа отправи кметът и към фондация „Подари Усмивка“.

Ето и списъкът с наградените:

Ангел Иванов Ангелов
Веселин Стефанов Иванов
Добринка Иванова Илиева
Евгени Кръстев Деков
Желяз Тилев Желязов
Запрян Желязков Запрянов
Здравко Русков Велчев
Катерина Здравкова Илиева
Катерина Александрова Мазгалова
Кремена Кръстева Делчева
Наталия Иванова Делчева
Нели Делчева Делчева
Никола Златков Запрянов
Николай Филипов Велев
Николай Герганов Георгиев
Руси Вълев Вълев
Светла Петкова Билярска
Славея Димитрова Дялкова
Румен Начев Ройдев

Награди

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button