Любопитно

Александровската гробница във фотоизложба на БАН

Фотоизложба „Човек – природа – култура. Древна Тракия и Средновековна България“ се открива днес в Софийското ларго. Посетителите ще видят там и снимки на Александровската гробница, открита от известния археолог д-р Георги Китов преди 20 години, и впечатляваща с уникалните си стенописи.

Експозицията е подготвена от Института за балканистика с Център по тракология към БАН. Тя показва връзката на античния и средновековния човек с природата. Атрактивните постери представят паметници, включени в листата на ЮНЕСКО на световното културно наследство: Свещарската и Казанлъшката гробници, Мадарския конник, Боянската църква, Ивановските скални манастири. Неотстъпващи по значение са Земенският манастир, Пещерата на нимфите край село Мадара, Панагюрското съкровище и други ценности, открити по нашите земи.

Фототаблата представят и ландшафта, в който са ситуирани архитектурните и културни забележителности. Автори на изложбата са именият траколог проф. д. и. н. Валерия Фол и гл. ас. д-р Ружа Попова. Фотограф и дизайнер на таблата е гл. ас. д-р Олег Константинов от Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Както Haskovo.info писа, Александровската гробница може да бъде разглеждана и виртуално. 3D разходката в едно от най-значимите открития на българската археология бе афиширана по време на извънредното положение.

Снимка: Янко Найденов

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button