Хасково

Маските остават задължителни в обществения транспорт, аптеките и болниците. Без дискотеки до 30 юни

Здравният министър Кирил Ананиев издаде четири заповеди във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка от 15 до 30 юни, съобщават от здравното министерство.

Носенето на маска или друго предпазно средство остава задължително в обществения транспорт, аптеки и лечебни заведения. На всички други обществени места носенето на маска е препоръчително.

До 30 юни не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано-барове, нощни барове и клубове. В същия период не се разрешава провеждането на групови празненства на закрито с присъствието на повече от 10 души, в т. ч. сватби, балове, кръщенета и други.

Със същата заповед се разрешава провеждането на спортни състезания на открито и закрито при заетост на местата до 50% от общия им капацитет и настаняване на зрители най-малко през една седалка или при дистанция от 1.5 м. Същото условие, за 50% заетост на местата, се отнася и за провеждането на конгреси, конференции, семинари и изложения, както и за провеждането на културно-развлекателни мероприятия, в т. ч. театри, концерти, сценични прояви, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство, както и занимални от юридически и физически лица и др.

Здравният министър издаде и заповед за поставяне под карантина на пристигащи у нас лица, считано от 15 юни. Всички, които пристигат на територията на България от Кралство Швеция, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Кралство Белгия, Република Португалия и Нидерландия, както и от всички трети страни, с изключение на Република Сърбия, Босна и Херцеговина, и Черна гора, се поставят под карантина за срок от 14 дни в дома или в друго място за настаняване. Изключенията за поставяне под карантина са детайлно разписани в текста на заповедта.

Със същата заповед здравният министър нарежда на директорите на регионалните здравни инспекции да отменят издадените предписания за поставяне под карантина на лица, пристигнали у нас от Република Ирландия, Кралство Испания, Република Малта и Република Италия в периода от 2 до 14 юни.

Четвъртата заповед касае задължителната изолация или болнично лечение при потвърдени случаи на COVID-19, както и карантинирането на контактните лица. Основното в тази заповед е, че след изписване от лечебното заведение, лицата, диагностицирани с COVID-19, остават 14, а не 28 дни в домашна изолация. Издадените към момента на влизане в сила на тази заповед предписания, с които е наложена задължителна изолация от 28 дни в домашни условия, се отменят със заповед на директора на съответната регионална здравна инспекция. Това става след изтичане на 14-дневна задължителна изолация и при получаване на един отрицателен резултат от проведено изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19.

Заповед – 1 Заповед – 2 Заповед – 3 Заповед – 4

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Ники
Ники
13.06.2020 18:36 18:36

А Господин Ананиев Защо Не Въвеждате Отново, Носене на Маските, Да Стане Задьлжително По Удиците и Вообще на Всякъде. ПО Кафетата Защо не Забранявате Наргилетата, Много Е Опасно до Като не Късно. Младежта Вобще не Се Съобразяват

Back to top button