Хасковско читалище чества годишнина от рождението на Петър Васков

Любопитно

145-годишнината от рождението на Петър Васков – учител, революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, отбеляза читалище „Тракия“ в Хасково.

Роден във Велес в Османската империя, той завършва Солунската българска мъжка гимназия. В 1896 г. взема диплома по физика и математика във Висшето училище в София. Учителства в Лом, Видин, а от 1898 до 1900 г. в Одринската българска мъжка гимназия. В Одрин става член на окъжния революционен комитет, а по-късно негов председател.

Петър Васков загива на 10 ноември 1907 г. заедно с още четирима четници в сражение с турците при село Лъджакьой, Дедеагачко (днес Гърция).

Ето какво пише за него ученикът му от Одринската гимназия, видният български писател Дамян Калфов: „Петър Васков бе един цялостно завършен образ на рядко даровит математик, на голям патриот и прекрасен човек. Той вярно служи, бори се с всички сили за свободата на Тракия и в нея сложи костите си. И затова Тракия, наша родна Тракия, го има повече от роден син“.

В памет на войводата през 1937 г. на негово име е наречено село Васково, днес в община Любимец, напомнят тракийци.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.