Хасково

Сватбарският бранш на ръба на оцеляването, отлагат сватби по три пъти

Десетки представители на сватбения бранш се събраха на площад „Свобода“ в Хасково.

Те изразиха недоволството си срещу забраната от днес до 15 юли да се провеждат сватби, балове и други тържетват с над 30 гости. Haskovo.info припомня, че това стана със заповед на здравния министър Кирил Ананиев заради увеличаващия се брой на заразени с коронавирус в страната.

Протест
Таня Вълкова

Таня Вълкова е собственик на сватбена агенция и каза, че се затруднява с отглеждането на трите си деца, защото от близо 4 месеца няма работа. В същото време плаща данъци и осигуровки. Десетки сватби вече са отложени за догодина. „Искам да ни разрешат да работим, за да си гледам децата. Не искам помощи или кредити“, казва Таня.

Протест
Младоженците Мустафа и Назмие (вдясно)

Хората от бранша недоволстват, че всички забрани са от днес за утре, а отлагането на една сватба с над 100 човека гости не става толкова лесно, защото всичко е организирано от месеци и са похарчени хиляди левове. Според тях сватби с по 30 човека не могат да бъдат направени.

Протест

Метин Рашид е собственик на сватбен салон в Хасково с над 600 места. Той казва, че в него има достатъчно място, за да се спазва дистанция. Платил е около 5 000 лв. данъци, а в същото време месечно губи около 10 000 лв. от затварянето по време на пандемията.

Своеобразният протест беше подкрепен и от младоженци. Мустафа и Назмие от село Долно Ботево е трябвало да имат сватба тази неделя. Вече са поканени 200 човека, направени са разходи за близо 30 000 лв., а със заповедта на министъра всичко трябва да бъде отменено. Това се случва за трети път на Мустафа и Назмие, които не са сигурни ако се стигне до четвърто отлагане дали въобще ще вдигнат сватба.

Подобно недоволство на бранша днес се провежда на много места в страната.

Протест

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

12 коментара

  1. Това е цинично, хора умират, лекари не са почивали с месеци те за сватби и балове говорят. Щастливи ли ще сте ако заразите хора или паричките са по мили ?Мислите ли ,че се чувстват добре тези дето заразиха абитуриенти в заведението си ? Това са най – хубавите моменти и човек трябва да е много мъдър когато взема решение за тържество !

   1. В демокрация всеки може да говори по всякакви теми.
    Ако не ти харесва, хващай пътя към Северна Корея, шантаво комуне.

 1. Абсолюто съм съгласен със Стоян. Никой от тях сигурно не плаща данъци и осигуровки .Миналата година се жени синът ми и един от тези дето е на снимката организира сватбата Взе луди пари и нито касова бележка ,нито нищо.Най-сивия сектор е този

 2. То у наше село хора не останаха те сватби искат да вдигат. Тия дето вдигат сватби са в махалата и агенции не търсят

 3. Какви сватби бе хора, какъв пир по време на чума! Не осъзнахте ли, че този вирус е навсякъде по планетата и навсякъде има наложени ограничения.

 4. Хубаво, има вирус, обаче не виждам да има ясно написани правила.
  Какво значи „50% за заведения“, където хората не се познават и кой знае от къде са хванали тоя вирус, а сватбите с повече от 30 човека не става!
  Това е ъпурд, което каза Ананиев, дори и закони не могат да измислят.
  Неграмотници!!!

 5. Абе пешков вземи варнатите пари от дорчето иан гюзеля исе качи на морето ниама кои да ти отвори тези конюшни да лапасш отиваи на морето и си гледаи кефа

 6. Сватбеният марш, на ръба, на вълната ?! Днес и-ху, и-ха, „Обвързан“ и след известно време – Развързан, не дай си Боже! Язък за хвърлените средства и спечелената „Корона“ ! Ха Наздраве !

 7. Пък г-жа Вълкова да сие заделяла от тлъстите суми(4/5 хил на сеатба и да си гледа ся децата я

 8. АБЕ Я ПИШЕТЕ КАТО ХОРАТА.КАК ВИ ЛИЧИ ,ЧЕ СТЕ СЕЛЯНИ.ЗАЩО ДА НЯМА СВАТБИ И БАЛОВЕ?КАТО НИ ЗАТВОРИХА 3 МЕСЕЦА,ТА КАКВО.ПОЛОЖЕНИЕТО СИ БЕШЕ СЪЩОТО.СЕГА ВЗЕХА ДА ПРАВЯТ ПОВЕЧЕ ТЕСТОВЕ И ЕТО ВИ И ПОВЕЧЕ ЗАРАЗЕНИ.ЗАРАЗЕН НЕ ЗНАЧИ БОЛЕН.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button