Хасково

Д-р Кунчев в Хасково: При увеличаване на болните ще ги местим в болници в други региони

„Очевидно ако станат драматични промени и се увеличи рязко заболеваемостта от коронавирус, трябва да се вземат някакви мерки“, заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в Хасково.

Според него обаче не можем да се върнем към най-строгите мерки от март и април. Причината е, че те имат сериозни икономически и социални последици, а и обществото е уморено от всякакви мерки и много трудно ще ги приеме. В същото време обаче ако броят на заразените продължава да расте, все повече държави ще ни включват в черните си списъци, а това също ще има много тежки икономически последици.

Главният държавен здравен инспектор прогнозира, че ако вървим с този темп на новозаразени, вероятно ще достигнем границата от 1 000 души в болниците в страната съвсем скоро. Това ще е показател, че здравната ни система, особено на определени места, ще бъде силно затруднена да поеме толкова много хора наведнъж. Това се отнася особено за тези, които се нуждаят от интензивно лечение – тук лимитът е още по-нисък. Възможно е при тази ситуация да се наложи да се прехвърлят пациенти от едно място на друго, за да се осигури лечението им.

Д-р Кунчев обясни, че когато се анализира броя на заразените, това трябва да се прави минимум на седмична база. В събота и неделя не работят частните лаборатории, а само държавните. Последните изследват друг тип хора – контактни, болни, хора от рискови групи и там естествено процентът на положителните е по-висок. В момента, когато тръгнат пътуващите за Гърция, нараства бройката на изследваните и на положителните, но като процент пада значително.

Той призна, че сега става това, от което здравните власти са се опасявали най-много – да влезе коронавирусът в рискови места, като старческите домове например. Там вече са направени два скрининга, като са изследвани 16 000 домуващи, а с персонала тестваните са 20 000. Прави се масово тестуване, защото ако влезе там, пораженията ще са най-големи, защото възрастните хора са и с придружаващи заболявания. В старческия дом в Русе от 160 човека са заразени 83, а във Варна от 245 – малко над 100 заедно с персонала. По думите на д-р Кунчев това е станало заради пропуски. Той отчете, че в ситуация, в която има активно циркулиране на въздушно-капкова инфекция, която се предава толкова лесно, едва ли някой може да остане незасегнат и дълго време в стерилна среда.

„Никой не е застрахован. Затова работещите в тези домове трябва да са много внимателни. Дал съм разпореждане нашите органи да направят допълнителни проверки на хората, които са на втори договор в домовете – къде им е първият, с какво се занимават, за да не стане така да са преносители на вируса“, допълни д-р Ангел Кунчев.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Иван
Иван
04.08.2020 0:55 0:55

Къде ти е маската бе, Бай Хуй?

Емин
Емин
04.08.2020 9:38 9:38

Това театро няма да има край.

Back to top button