Любопитно

Певиците на хасковския ансамбъл „Китна Тракия“ – в световна фолклорна надпревара

Дамският хор към Представителния ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия“ в Хасково ще участва в 10-ия световен шампионат по фолклор „World Folk 2020“.

Организатори са Световната Асоциация на фолклорните фестивали и Европейска Асоциация на фолклорните фестивали с подкрепата на ЮНЕСКО. Популярната хасковска формация е подготвила за конкурсната програма песента „Лем перо“ на композитора Александър Христов. Според специалисти творбата е сред най-значимите в хорово-песенното му творчество.

Записът на акапелното изпълнение на хасковските певици е направен в църквата „Св. Атанасий“ в село Сусам. Старинният храм е избран заради отличната му акустика, поясни Тонка Колева, диригент на хора.

Световният шампионат по фолклор тази година ще се проведе виртуално заради пандемичната обстановка. Нека с тази нова форма на общуване преодолеем изолацията и останем заедно, защото фолклорът винаги е бил, е и ще бъде споделено познание, казват организаторите.

Оценките на фолклорните групи, явили се в надпреварата, са валидни за класиране в Световната ранглиста.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
читател
читател
07.08.2020 16:23 16:23

Като гражданин от Хасково най- искрено се възхищавам от духа на тези млади жени,които в двешното време изпълнено с протоворечия и омраза , с песнити си надмогват всичко това и
дават пример, че песента сближава хората! Желая им успех в конкурса!

Участник
Участник
07.08.2020 17:05 17:05

Благодарим!

Back to top button