Кристина Техова е финалист в най-големия световен конкурс за архитектура

Любопитно

Кристина Техова от Хасково е финалист в най-големия световен студентски конкурс за архитектура „Inspireli Awards“.

Хасковлийката е студентка в УАСГ – София и й предстои подготовката на дипломен проект. Това не е първият конкурс, в който участва и е финалист, но е първият международен. Била е стипендиант на Баумит. Преди година е прекарала един семестър по Еразъм в Жирона, Испания и с проекта подготвен там е била наградена от Съюза на архитектите в България. В момента учи и работи като джуниър архитект в архитектурното студио Stephen George International.

Конкурс

Проектът, с който Кристина участва в международния конкурс, е по задание от университета, като първи преддипломен проект, катедра Обществени сгради. Той представя модерен Детски театрален център в Пловдив. Центърът е със застроена площ от 3 000 кв. м., като е разделен на няколко зони, разказа за Haskovo.info талантливата Кристина.

Конкурс

Първата зона е отдадена изцяло на театралното преживяване. Втората помещава детски работилници и клубове, в които децата могат да опознават различните изкуства и да се забавляват. Последната част е зона за открита игра, лятно кино и наблюдателна кула, с която се започва и приключението, чийто път води до върха на хълма. Този път съчетава в себе си природата с многото зелени тераси, през които се преминава и културата, поднесена с изобилие от вълнуващи и обогатяващи занимания и спектакли.

Конкурс

В конкурса са участвали 1 305 проекта от 106 държави. В направление Архитектура, където е хасковлийката, финалистите са 30, избрани от жури, съставено от архитекти от 97 държави. Победителите ще бъдат обявени през октомври.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.