Регион

От утре без карантина и PCR тест на влизане от Турция в България

От 1 септември на влизащите от Турция в България няма да се изисква да представят отрицателен PCR тест и няма да бъдат поставяни под карантина.

Това става със заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов – ТУК, която се отнася за влизащите в страната от Турция, Сърбия и Беларус. Директорът на съответната регионална здравна инспекция отменя със заповед издадените предписания за поставяне под карантина на хора, пристигнали в България от Турция, Сърбия и Беларус в периода от 20 до 31 август.

От РЗИ – Хасково съобщиха за Haskovo.info, че засега дежурствата на медици на границата остават.

Министърът издаде още две заповеди. Едната е за възобновяването на присъствените учебни занятия в системата на предучилищното и училищното образование се възобновяват – ТУК. Учебният процес се организира и провежда в съответствие с изготвените от Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването Насоки за работа на системата на предучилищното и училищно образование през учебната 2020-2021 година в условията на COVID-19, за които Haskovo.info писа.

Присъствената дейност във висшите училища се осъществява според изискванията на съответното висше училище и при спазване на въведените в страната общи противоепидемични мерки. При възможност обучителният процес се провежда и от разстояние в електронна среда чрез използването на информационни и комуникационни технологии.

Езикови и образователни центрове, както и занимални, организирани от юридически и физически лица, предоставят услугите си в електронна среда, а при невъзможност – при осигуряване на физическа дистанция между лицата от 1.5 метра и при спазване на въведените противоепидемични мерки.

По отношение посещенията на външни лица – свижданията, в лечебни заведения – считано от утре, 1 септември, същите се разрешават единствено за близките на пациенти в терминален стадий.

Със същата заповед в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни се допускат посещения на външни лица по изключение и по преценка на директора.

В другата заповед – ТУК се казва, че работният процес на колективните органи за управление и на служителите да се провежда при възможност в дистанционна форма (надомна работа или работа от разстояние) или да се установи работно време с променливи граници или работа на смени.

Съгласно заповедта работодателите могат да прилагат и други превантивни мерки и методи на работа, в зависимост от спецификата на съответната трудова дейност. Целта е да бъде осигурено по-добро ниво на защита на работещите, в т.ч. и ограничаване на несъществените контакти на работното място.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Рамбо
Рамбо
31.08.2020 20:35 20:35

Юруш на алъш вериша сега

Кико
Кико
31.08.2020 21:38 21:38

Сактън бактън не щем

Кузманов Илия
Кузманов Илия
01.09.2020 22:54 22:54

A на македонските българи само през платени 65 евро / 125 лева да си посетят роднините си по България. Е благодарим ти Българийо наша…

Back to top button