Съдът отмени карантина от РЗИ след жалба на общински съветник

Хасково

Хасковският административен съд отмени карантина, издадена от РЗИ, след жалба на общинския съветник Георги Пеев.

Жалбата на Пеев е срещу предписанието на здравната инспекция за поставянето му под карантина на 22 юни. Той счита, че актът е незаконосъобразен. В него не е посочено с кого, положителен на коронавирус, той е бил контактен. Само можело да се гадае, че това бил тенисистът Григор Димитров, с когото се снимал на 16 юни и бил в известна близост за не повече от 20 секунди, а шест дни по-късно в социалните мрежи обявил, че е заразен с коронавирус. Не е установено, че по това време Григор е бил заразен. Според Пеев това е административен произвол. Отделно е бил лишен от правото да избере адрес, на който да изпълни предписанието за карантина. Заради карантината е пропуснал и заседание на общинския съвет.

От Регионалната здравна инспекция – Хасково оспорват жалбата, като я считат за неоснователна.

Според съда в случая обаче е налице съществено нарушение на процесуалните правила, тъй като не са изяснени фактите и обстоятелствата. Преди да се пристъпи към издаване на предписанието за поставяне под карантина, административният орган е следвало да изясни по безспорен начин дали жалбоподателят действително е лице, контактно на заразен с COVID-19. От доказателствата по делото по никакъв начин не може да се стигне до извод, че именно жалбоподателят е бил сред контактните лица на Григор Димитров, се казва в съдебното решение.

Съдът отбелязва, че обявяването на Извънредна епидемична обстановка и законовоустановената от това последица – поставяне на лице под карантина, не предполага интензивно засягане на правата на гражданите.

Така Хасковският административен съд отменя предписанието за поставяне под карантина на Георги Пеев и осъжда РЗИ да му заплати 510 лв. разноски по делото.

Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Haskovo.info припомня, че тогава бяха карантинирани над 20 души.

 

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

5 коментара

 • Георги Пеев, на всяка манджа – миродия! Изтървал една сесия на Общинския съвет, „голяма работа“, постоянно трябва да е в център на внимание. Сега завел дело в Административния съд и спечелил делото, не знам коя съдийка му е гледала делото, но ако е била шефката – арменката Бодикян шанса да спечели е почти нулев.

  • Пожелавам ти да попаднеш на съдия Бодикян да ти омаже делото. Тогава пиши пак

 • Ако и аз взимах 700 лева за два часа на месец и аз щях да обжалвам всичко. А пък народа нека си мисли че става въпрос за правда всъщност става въпрос за пари. Лесни пари. Изкарани с плямпане и въздух под налягане. Тук таме и с приклякане и духане.

 • Ха, ха, хааа!
  Друго си е да си гониш интереса, собствения!
  Ама да се пребориш за другите – тогава някои ги избива само на смях!
  И стават смешни! Ха, ха, ха!!!

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.