Родители протестираха в Хасково срещу задължителното носене на маски в училище

Хасково

Десетина родители се събраха на протест тази вечер пред сградата на Регионалното управление на образованието в Хасково.

Недоволството е под мотото „За нормалността в училище“. Станимир Стоянов, който е организатор и постоянен участник в антиправителствените протести обясни, че те са срещу задължителното носене на маски от учениците по време на междучасията. Според него това решение на властите е неаргументирано и е на гърба на децата. По думите му в момента маските не вършат никаква работа, защото децата ги пипат, за да ги свалят в час, а след докосване маската вече е неефективна. Стоянов иска носенето на маски в училищата да бъде по желание.

Адвокат Ростислава Жекова каза, че задължението да се носят маски противоречи на Закона за здравето, защото когато властите вменяват на гражданите това задължение, те трябва да им осигурят и подходящите маски. Освен това масово се използвали всякакви „парцали“, включително шалове и кърпи. „Това което се върши с децата ни е престъпление, защото те пипат маските, играят си с тях и те се пълнят с микроби, което е много опасно за здравето им“, допълни Жекова.

Според Милена Налбантова някои от въведените противоепидемиични мерки срещу коронавируса в страната ни не кореспондирали с логиката. По нейните думи всички са съгласни да се пазят от вируса и да защитят децата си, но не и с този стрес с маските. Според нея засилената хигиена и разделянето на потоците в училищата вършeли добра работа. Според Налбантова не е редно децата да бъдат посочвани като заплаха за възрастните.

Родителите казаха, че в момента се подготвя национална жалба по темата, която ще бъде внесена в съда.

Протест

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

12 коментара

 • 5 смешника горките ви деца как ще ги изядат тия маски.

  • Маските повече вредят, отколкото помагат.
   Мозъчно увредените индивиди нека си ги носят.

    • -Бактериални инфекции по кожата под маската.
     – Поемане на пъти по-висока концентрация на въглероден диоксид.
     – 10-30 пъти увеличаване на шансовете за развиване на бактериална пневмония.
     – Проблеми със синусите.
     -Бактериален ринит.
     – Хронични белодробни проблеми.
     – Обратното поемане на високи концентрации на бактерии.
     – Бактериален конюнктивит, в следвастие на изпаренията от маската, които отиват право към очите и още много много други.

 • Аз пък протестирам срещу това тези 10 човека да поставят на риск здравето на моето дете и респективно моето. Възможно е именно тяхното дете да донесе в училище вируса и да го разпространи ако е без маска. Ако правилата са им проблем, да си стоят вкъщи заедно с децата си и да ги обучават сами.

 • Църния Гошо от Тънково професионален протестър ли е станал? Цял живот все нещо и някой му пречи на него.

 • „Предразсъдъците, предсказанията и внушенията лишаваха хората от зрение, държаха ги под контрол и подронваха самоуважението им, за да се страхуват от всеки и от всичко.“

 • Абе анонимен – значи всеки които каже мнение, което не споделяш трябва да е нещо ненаред! Как така ще раздаваш диагнози и ще препоръчваш хапчета! Ами като не одобряваш чуждо мнение – изсмей се, обори го, не го зачитай, може да го пренебрегнеш! Коментара ти издава пълна липса на култура, възпитание, и приемане на чуждо мнение! А ти дали нямаш нужда от хапчета!

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.