Хасково

Жълт код за COVID-19 в Хасковско, препоръчват да не се пътува до областите Благоевград и Търговище

Хасково е сред 13-те области на страната оцветени в жълто в зависимост от разпространението на коронавируса, обявиха от Националния оперативен щаб. Тук 14-дневната заболяемост е от 20 до 59.9 случая на 100 000 души.

Областите Видин, Ловеч и Плевен са най-слабо засегнати през последните 14 дни – под 20 на 100 000 души и те са в зеления списък. В оранжевия са 10 области със заболяемост от 60 до 119.9 на 100 000. В червено са областите Благоевград и Търговище със 120 и повече заразени на 100 000 души.

Националният щаб препоръча да се ограничи пътуването до oбластите Благоевград и Търговище, където ситуацията остава сериозна. Препоръките на щаба са да се въведат регионални мерки. На национално ниво обаче затягане на мерките не било необходимо.

Според здравния министър проф. Костадин Ангелов въпреки повишения брой новозаболели към момента здравната система разполага с достатъчно легла на национално ниво. Той за пореден път призова за спазване на мерките.

„Ако разгледаме нещата по области обаче, ще видим, че започваме да чувстваме затруднения. Те се дължат на няколко основни неща. Първо – българите сме разумни хора, но не всички спазваме разписаните мерки. А те са достатъчно леки. Най-важната от тях е носенето на маски. Тъй като наблюдаваме липсата на дисциплина и неспазването на тези мерки, ще завишим контрола“, обяви проф. Ангелов.

Контрол ще се осъществява дори и през нощта, от всички институции, на места, където има струпване на хора. В това число влизат моловете, нощните клубове, заведенията. РЗИ първо ще дава предписание, а ако то не бъде изпълнено, ще следва затваряне на заведението.

Заразени

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
15.10.2020 16:31 16:31

Бледожълт не жълт!!!Има къде къде по-жълти области!!!

☑
15.10.2020 17:50 17:50

Избягвайте да пътувате до София, там е основното огнище на заразата.

Простотията няма край🙊
Простотията няма край🙊
17.10.2020 2:48 2:48

Всичко е добре окей спазване на правила ала бала маски тва онова…
По тези дискотеки всеки знае какво се прави…
Отваряме дискотеките гъз до гъз уста до уста без дистанция… Но на пътя слагайте маски🎭
Е тва е 👏👏👏👏👏

Back to top button