Хасково

Хасковска област влезе в оранжевата зона за COVID-19, препоръчват ограничаване на пътуванията и контактите

Хасковска област вече премина в оранжевата зона по разпространение на коронавирус в страната на база 14-дневна заболяемост към 25 октомври, обявиха на брифинг от здравното министерство.

Досега Хасковско беше в жълтата зона, където са само две области – Видин и Добрич със заболяемост между 20 и 59.9 на 100 000 души. Сега регионът е вече в оранжевата зона с още 7 области, къдено заболяемостта е от 60 до 119.9 на 100 000. Цели 18 области на страната са в червената зона със заболяемост над 120 на 100 000, а зелена зона с под 20 случая на 100 000 души вече няма.

Препоръчва се ограничаване на несъществените пътувания както на територията на страната, така и към други държави в ЕС и извън него с информация за нарастване на броя на заразените от COVID-19. Ограничаване на несъществени контакти, както и ограничаване на събиранията на големи групи от хора с оглед намаляване на възможността за предаване на инфекцията с коронавирус.

Рязко увеличаване на смъртността от коронавируса само в рамките на седмица отчитат от Националния оперативен щаб. С 50 на сто е ръстът на фаталните изходи у нас. Това съобщи заместник-министърът по здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Има нарастване на заразените във всички възрасти, с най-висока заболеваемост са между активната възраст 20 и 60 години, а след това между 60-69 г. Има нарастване и при децата между 15-18 г. във връзка с училищата. „Има ескалация на епидемиологичното поведение в България – най-много са заразените в активната социална възраст, свързано с начина им на живот. Поради тази причина днес влизат новите мерки, за да се овладеят“, посочи още зам.-министърът.

„Доста колеги станаха коронолози и говорят какво ли не, това е опасно за обществото. Никой не се е задушил от маската, не е кой знае какво да го носиш това нещо, защото когато някой дойде и разговаря с мен от метър и половина с маска, аз разбирам че и ме уважава и пази моето здраве“, заяви проф. Тодор Кантарджиев.

Той отново повтори, че трябва да се внимават с медикаментите, които взимаме – да не се използват имуностимулатори в голямо количество, да не се предозира вигамин Д, по-добре с правилно хранене, физическа активност и добри емоции. „Който не издържа, да не гледа по телевизията, защото нещата се преекспонират. Затова с удоволствие слушат, че маските не пазят. Маската ще спаси и от коронавирус“, отсече проф. Кантарджиев.

Кантарджиев пак припомни важните практически съвети към хората – при първа поява на хрема и дразнене в гърлото, да пият лимон с мед за спирането на вируса по пътя му към долните дихателни пътища.

Директори на големите болници в столицата алармираха: Изнемогваме, нека си помогнем взаимно, спазвайте мерките! До 4000 се очаква да стигнат хоспитализираните случаи през следващите седмици. Апела отправи шефът на Пирогов проф. д-р Асен Балтов и колегата му начело на Александровска болница проф. д-р Борис Богов.

„Дифузното разпространение на COVID-19 е вече в над 18 области и това ще продължи. Всички ние сме ангажирани с този процес на борба с вируса. Тенденцията не е добра. В момента имаме над 2300 хоспитализирани. След 7-10 дни в болници се очаква да има над 4000 души, не по-малко от 250 ще бъдат в интензивни отделения“, заяви проф. Балтов.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

5 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
29.10.2020 13:45 13:45

Продажници

така е
така е
30.10.2020 8:12 8:12

И червени ще станем, защото училищата се превръщат в люпилни и разпространители на вируса! Ама нали има двоен стандарт – едни дистанционно, пък други – да се разболяват и да мрат! Също като в училището на харманлийската Мутреса – там е забранено учителите да боледуват, да отсъстват, изобщо да се лекуват. Първите лизачка на задника на Мутресата – непрекъснато са в почивка, нищо не работят и огромни отпуски имат. Пък учителите на преден фронт – те да бачкат по цял ден и да вършат работата на некадърната администрация и заместнички! Яко ще се мре, да знаете!

кб
кб
31.10.2020 15:53 15:53

Там в това училище атмосферата за работа е кошмарна! Директорката е абсолютно изперкала! Назначила е напълно накадърни заместник директорки. Въпрос на време е да се прочуе в града с някой голям гаф! Казват, че толерира очевидно близките си приятелки, назначавала ги по двойки – мъже и жени, роднини и градски от Любимец и Харманли! И напоследък си гледала само личните работи – и оставяла всичко на самотек! Интересно обикновените учители да стоят по цял ден в къщи – пък тая да си развява байряка по ексурзии и лични работи!

гост
гост
01.11.2020 16:14 16:14

Те на тая гафовете и са безбройни – колко родители реват срещу нея, колко са и скачали на бой – голяма връзкарка е тая Мутра Мутресова! Мисли си, че е недосегаема, ама напоследък само лоши работи и се случват. Дали всички клетви на заровените и заробените от нея не я застигат! Тако ще почни да се връща и на онези мухли и мухлювци от инспектората, дето я закрилят и прикриват нередностите и оплакванията срещу нея!

балък
балък
04.11.2020 20:28 20:28

Така е – втори коментар взе че позна. Гледам коментара е от 30.10 – днеска е 4.11 и вече станахме червени! Колкото и грубо да е казано, сигурно това което описва „така е“ има значение и много спомага заразата да серазнася! Дано да не стане и по страшно! Защото лекари няма, легла няма, а като няма и човешко отношение – съвсем сме я закъсали!

Back to top button