Хасковска област влезе в червената зона, увеличават леглата в болниците за пациенти с COVID-19

Хасково

Хасковска област вече влезе в червената зона по заболеваемост от коронавирус, съобщават от областна администрация.

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести 14-дневната заболеваемост в Хасковска област към 1 ноември е вече над 120 случая на 100 000 души. В тази зона са общо 25 области на страната. Само 3 области са още в оранжевата зона.

Съгласно последната заповед на здравния министър с противоепидемичните мерки в областите от червената зона се преустановява провеждането на планов прием и плановите операции в болниците до 30 ноември. Определя се и задължителен брой легла за лечение на пациенти с коронавирус от не по-малко от 10% от обявените в РЗИ легла на всяка болница. От РЗИ – Хасково се очаква заповед за увеличаване на леглата за пациенти с коронавирус не по-малко от 25%.

Към тази сутрин потвърдените случаи в област Хасково са 761, от които 406 активни. Общо хоспитализираните са 80, на домашно лечение – 326, починали – 46, а оздравели – 309.

Областният управител Стефка Здравкова апелира за отговорно поведение от страна на жителите на региона. „Ситуацията е сериозна, болните стават все повече, а лекарите са на ръба на силите си. Необходимо е всички заедно с общи усилия да овладеем ситуацията и да запазим своето здраве и това на нашите близки. Доказано е, че физическата дистанция, лична хигиена и носенето на маска са най-добрите механизми, с които можем да се предпазим от COVID-19 и да намалим разпространението на вируса. Разбирам, че спазването на мерките, създава дискомфорт, но само ако бъдем отговорни, единни и вложим цялата си воля бихме могли да се справим с тази ситуация“, коментира Здравкова.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

4 коментара

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.