Любопитно

Нова международна инициатива ще опазва редки соколчета

Природозащитната организация „Зелени Балкани“ се включва в нова международна инициатива за опазването и подобряване на състоянието на една от най-редките птици в България – белошипата ветрушка.

Някои от дейностите ще бъдат фокусирани в защитената зона „Сакар“, която е част от европейската мрежа „Натура“. Предвижда се сформиране на нови и укрепване на колонии на редките соколчета, сателитно проследяване на техния път на миграция, научни изследвания. Очаква се да продължат изключително успешните резултати, постигнати от „Зелени Балкани“ за завръщане на белошипата ветрушка като гнездящ вид у нас. Организацията поддържа модул за адаптация и освобождаване на белошипи ветрушки край свиленградското село Левка, припомня Haskovo.info. Тя се ангажира и с кампании за популяризиране и екологично образование.

Инициативата за по-добър живот на малките соколчета е подкрепен от Програма LIFE на Европейската комисия. Партньори са университетът на Тесалия в град Волос и Гръцкото дружество за опазване на природата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button