Хасково

Хасковлийка оглавява Сдружението за лечение на COVID-19 с плазма

Сдружение в столицата настоява да бъдат отворени кръвни центрове в цялата страна, за да могат хората да даряват реконвалесцентна плазма за лечението на пациенти с коронавирус. Вече няколко болници в София започнаха успешно да прилагат при тежки случаи лечение с плазма.

Председател на Сдружението за лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма е хасковлийката д-р Павлина Михайлова. Организацията започва национална кампания, за да популяризира метода, който повлиява добре на заразените с коронавирус, казва д-р Михайлова. За да бъде успешно лечението, в плазмата трябва да има достатъчно антитела. Според лекарката 18 000 души у нас вече са прекарали COVID-19 и много от тях биха могли да дарят плазма. По думите й, всеки преболедувал коронавирусната инфекция носи в кръвта си лекарство и може да помогне.

Плазмата се извлича от кръвта на донори, които са преболедували Ковид и са образували антитела срещу вируса. От кръвта се отделя само плазмата, която е около 55% от количеството и съдържа полезни белтъци, минерални соли, антитела и др.

Донорите на плазма могат да даряват няколко пъти на месец, защото всичко, което дава дарителят, се възстановява за 1-2 дни. Добре е даряването да става един месец след боледуването, защото броят на образуваните антитела е по-голям. Един донор с дарената от него плазма може да спаси трима болни, обяснява д-р Михайлова.

Дъщеря на покойната хасковска кардиоложка д-р Мария Маринова, през годините д-р Михайлова остава вярна и на професията на своя баща, известния в близкото минало журналист Вълчо Михайлов. През 1996 г. тя става първата българка, написала книга за Намибия – „Следа от носорог“. Втората й книга „Голямото почистване“ – разкази за природата и нейното опазване – е финансирана от Европейския парламент и получи голямата награда на фондация „Зелена ябълка“ за Зелена журналистика – 2012 г.

Носител е на наградата на Европейския съюз в конкурса „Заедно против дискриминацията“. Магистър по опазване на околната среда, д-р Михайлова е сценарист на 6 документални филми за националните паркове в България, отличени на наши филмови фестивали. Член е на Българска асоциация на журналистите и писателите по туризма – ABUJET.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Некадърници, събудете се!
Некадърници, събудете се!
09.11.2020 22:03 22:03

Защо днес няма информация за болните в Хасково? Умишлено ли се прикриват данните! Опасно е да си правите експерименти – училищата са развъдник на заразата, но заради една Малоумна Малоумница, се прикриват болни от ковид! Не се поставя класът под карантина, не се предупреждават колегите в колектива – заразата продължава да се сее в това училище, превърнато в бащиния на Малоумницата! Боева, къде спиш ма – в къщи сигурно, докато другите са изложени на първа линия!

Анонимен
Анонимен
10.11.2020 0:14 0:14

защото си прост и целта ти е да пишеш съвсем друго. ясно е, че имаш зъб на някаква жена, която не интересува никого и не разбирам защо не ти трият малоумните писаници

Back to top button