Хасково

Студентки станаха доброволки в COVID-зоните на МБАЛ – Хасково

Четири студентки, които учат за медицински сестри в хасковския филиал, станаха доброволки в отделенията за пациенти с коронавирус в МБАЛ – Хасково.

Това са Неджибе Али, Найме Ахмед, Айсун Мехмед и Мелин Ибрям, които са в COVID-зоните от началото на месеца. Две от тях са във Вътрешно отделение, а отаналите във Физиотерапията, което беше трансформирано за болни с коронавирус още в началото на пандемията. Момичетата са четвъртокурснички и карат стажа си в хасковската болница.

Доброволци
Мелин Ибрям

23-годишната Мелин Ибрям от Хасково е доброволка във Вътрешно отделение. Тя разказа пред Haskovo.info, че е завършила средното си образование на Канарските острови, където е живяла с родителите. След това всички се връщат в България, а Мелин започва да учи за медицинска сестра, каквато е детската й мечта.

 

„В разгара на епидемията от коронавирус разбрахме, че болницата има голяма нужда от кадри. Тогава ние четирите решихме да станем доброволки. Много съм доволна от работата в отделението“, разказва Мелин. Тя все още не влиза при пациентите с COVID-19, за да свикне с отделението. Дезинфекцира помещенията и помага на медицинските сестри там. Сколо се очаква да започне да влиза и при болните.

 

Доброволката каза, че не се струхава, защото по принцип е смела във всичко. „Затова уча за тази професия, за да помагам на хората, това е мой дълг“, казва бъдещата медицинска сестра. Според нея още има много хора, които не вярват, че има такова заболяване, но когато човек влезе в отделението и вижда каква е истината. Тя съветва хората да спазват мерките и да се пазят взаимно. За себе си няма притеснения, защото носи защитно облекло, дезинфекцира се, а и навън спазва всички правила.

Когато майка й разбрала, че ще става доброволка в отделение за коронавирус, била против. Мелин обаче я успокоява, а и вкъщи всички спазвали противоепидемичните мерки.

Доброволци

Преди да стане доброволка тя е била на стаж в Медицинския център към болницата. Една от медицинските сестри там се е заразила, а двете били често заедно. След това стажантката си направила тест, който бил отрицателен. Според нея повечето от хората рано или късно ще се срещнат с вируса. Тя се чувствала дори по-спокойна, че работи в COVID-отделение, където взима всички предпазни мерки и казва, че риск има и на други места, където може да не си толкова внимателен.

Всички 26 легла в отделението, където е тя, са пълни с болни. Почти ежедневно има смъртни случаи. Тази сутрин е починал 59-годишен мъж. Въпреки всичко Мелин желае да остане и да продължи да помага на болницата в този критичен момент.

От ръководството на болницата похвалиха пред Haskovo.info доброволките и казаха, че са много доволни от тяхната работа и помощта, която им оказват в тази липса на кадри.

Студентки на филиала са доброволки и в други болници. Такъв е случаят с Златея Чанталиева от Казанлък, която е доброволец в болницата в своя роден град. В димитровградската болница доброволка е Николина Колева, като от 1 декември се очаква да се включи и Aтанаска Костова.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

16 коментара

  1. Браво. Когато са в лице в лице със заразата.
   Къде са националистите сега да ги коментират всички с турски или арабски имена. Ако беше за друго писани се почва вън и в Анадола.
   Къде са нашите сега

 1. Колко лекари има в Хасково и колко сестри има в Хасково?
  И колко лекари и сестри са нужни за едно ковид отделение?
  Къде скриха българските лекари и сестри дето протестираха за заплати?
  Избягаха май като видяха вируса?

 2. браво момичета смело напред….практиката е най-големия учител…господ да ни пази

 3. Тези девойки само са се разходили екипирани по коридорите… и селфита, статии…супер преекспонирано! Пишете за ЛЕКАРИТЕ И МЕД. СЕСТРИТЕ, който работят с болните. Не за пиклите жадни за слава, които пръскали коридорите! Всеки, който се е сблъсквал със стажанти знае колко „стажуват“. Така, че когато започнат реално да влизат в стаите при болните и обслужват тези болни тогава пишете! Какво правите евтини сензации!Или някой си плаща евтина показност на гърба на болните! О, свещена простота!

  1. Добре тогава вие защо не действайте безтуй болницата е имало нужда от помощи, вместо тук да разсъждавате къв е бил тоя ония трябват млади кадри тези деца са нашето бъдеще. А вие щом много знаете подействайте и бъдете в помощ на българските Лекари и мед.сестри със едно ръкопляскане НЕ става….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button