ВажноХасково

Затварят се училища, детски градини и ресторанти от 27 ноември до 21 декември – ВИДЕО

Нови противоепидемични мерки влизат в сила от петък, 27 ноември и ще важат до 21 декември, обяви на брифинг след заседанието на Министерски съвет здравният министър Костадин Ангелов. По-късно министърът издаде и заповедта – ТУК.

Спират се всички присъствени занятия в образователните институции. Няма да ходят на училище всички ученици от 1 до 12 клас. Затварят се и детските градини и ясли. Забранени са и всички видове присъствени обучения, семинари и конкурси, включително и в частните центрове.

Всички заведения за хранене и развлечение спират работа на място и могат единствено да продават пакетирана храна или да извършват доставки.

Прекратяват се и всички групови културни мероприятия, само театрите ще могат да работят с до 30 процента от капацитета им. Частните тържества може да се провеждат с не повече от 15 души.

Спортните дейности за деца до 18 години се прекратават, а тези за възрастни може да се провеждат без публика. Няма да работят финес центровете и нехранителните магазини в моловете.

Малките магазини извън търговски центрове могат да продължат да работят. Прекратяват се груповите пътувания.

Мерките ще влязат в сила от петък, 27 ноември вечерта, т.е. през деня децата ще са на училище и магазините и ресторантите – отворени, допълни здравният министър.

Извънредната епидемична обстановка се удължава до 31 януари.

Социалният министър Деница Сачева каза, че продължават мерките 60/40, 80/20 и патронажната грижа. Тя подчерта, че за родителите, които трябва да гледат децата си, също е въведена мярка. Средният доход за член на семейство трябва да бъде 915 лв., а родителите в неплатен отпуск могат да се възползват от получаване на минималната заплата. В готовност е и схемата за детегледачки, която се организира от Агенцията по заетостта.

„Това, което днес приехме, е нова мярка. Тя е за затворените бизнеси. Това е постановление за реда и условията за изплащане на компенсации за работещите в икономическите дейности, чиято дейност е преустановена. Тези, които са работели на 8 часа, ще могат да получават 24 лв. на ден. За тази помощ ще може да се кандидатсва още от понеделник. Тя ще се изплаща директно на работника. Работодателите ще трябва да предоставят списък на работнциите в неплатен отпуск“, каза още тя.

Продължава и подкрепата за лекарите на първа линия, общопрактикуващите лекари и медицинските сестри. За тази мярка са отделени 50 млн. лв., които да бъдат разпределени между 50 000 души. Министърът обаче подчерта, че мерките засягат 356 000 души, което ще струва на правителството над 350 млн. лв.

Мерките ще бъдат подпомогнати и от НАП, за да се получи по-бърз ефект. Облекчени кредити чрез банките, партньори на ББР, ще получават фирмите – до 1 млн. лв. за малките и средни предприятия и до 2 млн. лв. за големите. Разработва се схема за ликвидна подкрепа на бизнеса с различни индикатори.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
25.11.2020 16:13 16:13

Хубаво, ама по български идиотски – ще затворите до 21.12. И после пак ще пуснете за три дни учениците по училищата – като подивели да сноват, търчат, викат, боричкат, отделят секрети и хубаво да си обменят вируси, бактерии и всякаква друга флора и фауна! Ами то бива простотии, ама поне някаква наченка на мисъл във вашите ганьовски глави по тези високи постове! Да може ако се поизпразнят болниците тамън от 25-26.12 пак да почнат да се пълнят! Тикви – вън! Нямате право да решавате човешки съдби, щото треперите само за властта си и пари!

Маалата
Маалата
25.11.2020 17:35 17:35

Тука махлата нищо няма да се затваря, то по документи нищо не е отворено. Каним всички съграждани да ни посещават, да правим алъш-вериша.

не се усетихте бе
не се усетихте бе
30.11.2020 18:08 18:08

Училищата и сега не са затворени. Винаги има едни хора, дето не вярват на болестта, подиграват се на другите и много държат да ходят на работа – че без кафенце и приказка през деня не е забавно! Пък това, че застрашават всички други, които привикват, за да не им е скучно – това не им идва в простите тикви! Антаруж да има и обслужващ персонал, че да не скучаят големите Велики директорки! РУО – мижитурки спящи! Вие сте позор за образованието, а директорките които Ви платиха, за да им нагласите конкурсите са още по-големи БОКЛУЦИ! Малко ви е да ви стигне короната!

Back to top button