Любопитно

Царството на орхидеите е разположено край Ивайловград

За уникалното царство на орхидеите край Ивайловград разказват в рубриката „Любопитно от областта“ от областна администрация – Хасково.

Община Ивайловград е разположена в най-източните и най-ниските части на Източните Родопи и е изпъстрена с вековни иглолистни и широколистни гори, наситени от редки природни забележителности, както и множество защитени природни видове. На територията на общината са установени над 1 335 вида растения, стотици видове пеперуди, разнообразни видове риби, земноводни, влечуги, птици и бозайници – като десетки от тях са включени в Световната, Европейската или Българската червена книга за застрашени видове.

Цветя

Защитената местност Ликана e единственото място в България и едно от малкото в света, където се среща диворастящата орхидея „Дремников главопрашник“. Този вид диворастящо цвете е много рядко горско растение, намиращо почва само на още няколко места по земята. За да бъде запазен видът му – през 1992 г. находището е обявено за защитена територия. Местността Ликана е част от връх Коджа кая, разположен на около 10 км от Ивайловград. Тя се намира в землището на село Свирачи и заема площ от едва 3 хектара, включваща дива гора и открита поляна. Районът привлича и с впечатляващото изобилие на редки и защитени растения.

В местността Ликана се среща разнообразие от 15 вида орхидеи и това дава повод мястото да бъде наречено „Царството на орхидеите“. Сред най-впечатляващите от тях, наред с дремниковия главопрашник, интерес представляват двурогата, паяковидната и обикновената пчелици, пърчовката, недоразвитият лимодорум, пеперудо-цветният салеп и пирамидалният анакамптис – защитени видове, които са с национално и европейско значение, както и върбинковата какула и монпелийската телчарка. В защитена местност Ликана са установени на 350 вида пеперуди, много от които ендемични за района, а самата община Ивайловград е една от най-богатите области по видово разнообразие и на пеперуди в България.

Изумителната природна феерия, съчетана с десетките архитектурни и исторически забележителности в Южната приказка на България, е повод за гордост не само за областта, но и за цялата страна.

Снимки: Данчо Йорданов

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button